Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Σε ηλικία 87 ετών ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το βράφυ ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος «έφυγε» πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο. Ο Αλέκος Φασιανός αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ πέθανε στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

Ποιος ήταν ο Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, ενώ σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), μετακόμισε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, όπου παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Clairin και Dayez (1962-64). Τελικά «μαγεύτηκε» από τη γαλλική πρωτεύουσα και εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί, όπου πέρασε τα επόμενα 35 χρόνια της ζωής του, κρατώντας ωστόσο μια στενή σχέση με την Ελλάδα. Η διαμονή του στην «Πόλη του Φωτός» διαμόρφωσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του, καθώς στο Παρίσι είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του 1960. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, αντιστάθηκε στα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής, παραμένοντας πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του.

Παράλληλα, διατήρησε μέχρι τέλους τον σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του 30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή) και τους ισχυρούς δεσμούς του με την Ελλάδα. Πρωταγωνίστρια των θεμάτων του είναι η ανθρώπινη φιγούρα, η οποία χαρακτηρίζεται αρχικά από μια ηθελημένη απλοϊκότητα, ωστόσο με τον καιρό εξελίσσεται, αποκτώντας μια κυρίαρχη παρουσία στον χώρο.

Στη ζωγραφική του εμφανίζονται κατά καιρούς μοτίβα, τόσο καθαρώς ανθρωποκεντρικά (ποδηλάτες, καπνιστές, ερωτικά ζευγάρια, κ.ά) όσο και κάποια που περιγράφουν αντικείμενα ή χώρους, που προέρχονται από την καθημερινότητα, στην οποία όμως δίνει μυθική διάσταση, ιδίως όταν υπάρχουν άμεσες αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας.
Ο Αλέκος Φασιανός έχει ασχοληθεί επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία (των Ελύτη, Ταχτσή, Καβάφη, Aragon, Apollinaireκ.ά.), ενώ έχει σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος, συνεργάστηκε ακόμα με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άλλους θιάσους, σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων.
Παράλληλα, έχει εκδώσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά, ενώ το 2000 φιλοτέχνησε έργα για το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για το έργο του, από την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν αρκετές μονογραφίες του.

Το 1999 βραβεύτηκε, δε, από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’Honneur (Officier des Lettres et des Arts). Ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη (2004), με τίτλο «Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού».
Τέλος, συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν – Μπάντεν 1985, κ. ά.).

Exit mobile version