Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ξεκινά η υποβολή τους – Τι αλλάζει

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προγραμματίζεται η πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων – Χωρίς εκπτώσεις και απαλλαγές φέτος – Σε 8 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή φόρου

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2022, θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη φετινή σε μια περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα.

Από το τέλος Μαρτίου, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να πληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 31η Ιουλίου 2022. Όσοι φορείς και λογιστήρια επιχειρήσεων δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα στοιχεία, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αλλαγές έρχονται και στις δόσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή. Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνονται σε 8 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ καταβάλλει προσπάθειες ώστε στα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης του 2022 να έχουν αυξηθεί η προσυμπληρωμένοι κωδικοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη φετινή δήλωση, εξετάζεται να είναι προσυμπληρωμένοι στα έντυπα Ε1 και Ε2 οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και τις δηλώσεις covid που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100%.

Το προηγούμενο έτος εξαιτίας της πανδημικής κρίσης είχαν εξαιρεθεί από τα τεκμήρια οι πληγέντες και από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων. Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, επιστρέφουν κανονικά για όλους τα τεκμήρια και οι αποδείξεις.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.

Exit mobile version