Ανάλυση CNN: Γιατί ήταν περιορισμένης κλίμακας η επίθεση των ΗΠΑ

Οι ΙΗΠΑ απάντησαν με περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση βομβαρδισμού φιλοϊρανικών στόχων σε Συρία και Ιράκ, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, με τον Τζο Μπάιντεν να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. «Οποιος τολμά και χτυπά Αμερικανούς πολίτες, θα έχει συνέπειες…».

Το CNN σε εκτεταμένη ανάλυσή του αναφέρει…

«Ήταν γραφτό να ακούγεται καταστροφικό και πιθανότατα το ένιωθαν οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο τέλος. Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής εναντίον πάνω από 80 στόχων εντός του εδάφους Ιράκ και της Συρίας ήταν -μέχρι στιγμής- μια σχετικά περιορισμένη απάντηση στη χειρότερη απώλεια στρατιωτικής ζωής των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Το βράδυ της Παρασκευής προσπάθησε να ακουστεί δυνατά, αλλά πιθανότατα δεν θα αντηχεί για πολύ. Η Κεντρική Διοίκηση είπε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βαριά βομβαρδιστικά – το B-1B Lancer – για να χτυπήσουν 85 στόχους σε επτά τοποθεσίες. Τα χτυπήματα μπορεί να αποφασιστεί ότι προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά όταν ανατέλλει ο ήλιος. Αλλά δεν ήταν ο μεγαλύτερος πόνος που μπορούσε να επιφέρει το Πεντάγωνο.

Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πρότεινε ότι αυτή ήταν η αρχή. Αλλά την Παρασκευή, η απάντηση των ΗΠΑ διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, είπε ο Λευκός Οίκος. Ήταν σύντομο, ίσως κοφτό, αλλά όχι σοκ.

Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη και υπολογισμένη επιλογή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε ένα σχεδόν αδύνατο έργο: Χτυπήστε αρκετά δυνατά για να δείξετε ότι το εννοεί, αλλά και να διασφαλίσει ότι ο αντίπαλός μπορεί να απορροφήσει το χτύπημα χωρίς να αντεπιτεθεί. Οι ΗΠΑ είχαν τηλεγραφήσει την απάντησή τους για περισσότερες από πέντε ημέρες, με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να ενημερώνουν για τη φύση της, τη σοβαρότητά της, ακόμη και υπαινιγμούς για τους στόχους της.

Αυτή η προειδοποίηση πιθανότατα σχεδιάστηκε για να μειώσει τον κίνδυνο παρεξήγησης και ίσως να επιτρέψει στις πολιτοφυλακές που στοχοποιούνται να αλλάξουν τοποθεσίες και να μειώσουν τις απώλειες ζωών. Μπορεί επίσης να είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ δεν θα μπερδεύονταν με το έργο του Ισραήλ, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα εναντίον των Ισραηλινών και να διακινδυνεύσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης.

Αυτή η αστάθεια μείωσε τις επιλογές του Μπάιντεν σε ένα κομμάτι των δυνατοτήτων των ΗΠΑ. Όταν ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ σκότωσε το 2020 την υψηλότερη στρατιωτική προσωπικότητα του Ιράν, τον διοικητή της δύναμης Quds Qasem Soleimani, η περιοχή ήταν πολύ μακριά από το χείλος του γκρεμού. Αλλά ο κίνδυνος πυρκαγιάς το 2024 είναι ο υψηλότερος εδώ και δεκαετίες. Τα λάθη ή οι απρόβλεπτες επιτυχίες μπορούν να οδηγήσουν σε σπείρες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπόφευκτη, ευρύτερη σύγκρουση.

Είναι σχεδόν θαύμα που δεν έχει ήδη ξεσπάσει ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τέσσερις μήνες μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς στο Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα που πυροδότησε. (Πράγματι, μπορεί να μείνετε να ρωτάτε, αν οι τελευταίοι μήνες δεν ήταν αρκετοί για να παρέμβουν οι εκ πρώτης όψεως σύμμαχοι των Παλαιστινίων, ποια θα ήταν;) Ωστόσο, από την Παρασκευή, παρά τον συνεχιζόμενο αργό βρασμό εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, και οι πολλοί πληρεξούσιοι του Ιράν, ένας ευρύτερος πόλεμος παραμένει ακόμα απίθανος.

Οι πόλεμοι συνήθως συμβαίνουν στη σπάνια περίπτωση που τους θέλουν και οι δύο πλευρές, ή στην πιο συνηθισμένη περίπτωση που τα μέρη διαπιστώνουν ότι η ανοιχτή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ή μερικές φορές όταν έχουν ξεμείνει από διπλωματικό χώρο. Ή σκοντάφτουν μέσα τους μέσα από μια άγρια σπείρα κλιμάκωσης.

Ούτε το Ιράν, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πλησιάζει σε εκλογές, στις οποίες δεν χρειάζεται άλλη μια δαπανηρή εξωτερική περιπέτεια, προβλήματα σχετικά με την πολιτική της στο Ισραήλ ή αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η οικονομία του Ιράν εξακολουθεί να είναι κλονισμένη, οι εσωτερικές αναταραχές είναι μια όχι ακόμα μακρινή ανάμνηση και έχει ευρύτερους στόχους για μεγάλη περιφερειακή επιρροή, αρμέγοντας την τεχνική του σχέση με τη Μόσχα και την προφανή επιδίωξη ενός πυρηνικού όπλου.

Είναι για αυτήν την κρίση -για την οποία σπάνια μιλιέται, αλλά δυνατός στο παρασκήνιο θόρυβος- ίσως η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον να είναι στην ευχάριστη θέση να σώσουν την άμεση αντιπαράθεσή τους. Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ιράν αύξησε τον εμπλουτισμό του σε ουράνιο σε πάνω από 83%, ενισχύοντας τους φόβους ότι πλησίαζε την ικανότητα πυρηνικής βόμβας που επιμένει ότι δεν θέλει.

Ο επόπτης του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου του Ιράν μπορεί να έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η προοπτική της διάδοσης των πυρηνικών όπλων είναι και πάλι πιο κοντά. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον είναι στην ευχάριστη θέση να αφήσει αυτή τη διαφαινόμενη κρίση από τα σημεία συζήτησης της. Και η Τεχεράνη αρκείται στο να έχει τους κύριους αντιπάλους της, να διορθώνει τα εσωτερικά της δεινά και να αποφεύγει ευρύτερες συγκρούσεις.

Πιθανότατα θα ακολουθήσει κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή δεν χρησιμοποίησε την ίδια ωμή και σθεναρή προσέγγιση του Τραμπ το 2020. Ωστόσο, η αντίληψη ότι το ίσως είναι το μόνο μέσο προβολής δύναμης είναι επικίνδυνη. Οι ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, οπουδήποτε αναζητούν, ανά πάσα στιγμή. Η απόφαση του Μπάιντεν μέχρι στιγμής να μην στείλει πολλούς άλλους Αμερικανούς να πεθάνουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, στο όνομα της εκδίκησης για τους θανάτους τριών συντρόφων τους, δεν είναι αδυναμία, αλλά η αναγνώριση ότι η εξουσία ορίζεται από τη μετρημένη χρήση της. Οι επικριτές του θα έκαναν καλά να θυμούνται ότι η τολμηρή δολοφονία του Σουλεϊμανί από τον Τραμπ δεν μας εμπόδισε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» γράφει το CNN.

Exit mobile version