Κι όμως! Τα περισσότερα ψάρια «μιλάνε» μεταξύ τους...

Κι όμως! Τα περισσότερα ψάρια «μιλάνε» μεταξύ τους...

Εδώ και εκατομμύρια χρόνια το 90% των ψαριών χρησιμοποιούν τα πτερύγιά τους για την παραγωγή ήχων που ίσως τα βοηθούν στη μεταξύ τους επικοινωνία...

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, περίπου τα δύο τρίτα των ειδών ψαριών στον κόσμο επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ήχο. Οι επιστήμονες αποκτούν επίσης εικόνα για το τι μπορεί να μιλούν.

Υπάρχουν περισσότερα που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού από ό, τι συνειδητοποιούμε, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη. Έχουν ανακαλύψει ότι η πλειοψηφία των ψαριών του κόσμου είναι πιθανώς σε θέση να μιλούν μεταξύ τους μέσω υποβρύχιου ήχου – και ότι ορισμένα είδη ψαριών πιθανότατα το κάνουν για περισσότερα από 155 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι μερικά ψάρια κάνουν ήχους. Αλλά δεν υπήρχε υποψία ότι η πλειοψηφία όλων των ψαριών μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια ακουστική επικοινωνία.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά ένα ψάρι με πτερύγια ακτίνων, το οποίο αποτελεί περίπου το 99% των ειδών ψαριών στον κόσμο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα των ψαριών με πτερύγια ακτίνων μπορούν να κάνουν ήχους, πολύ υψηλότεροι από μια προηγούμενη εκτίμηση του 20%.

Μελετώντας προσεκτικά τα οικογενειακά δέντρα των ψαριών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν επίσης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα παραγωγής ήχων έχει εξελιχθεί ξεχωριστά όχι λιγότερο από 33 φορές σε εκατομμύρια χρόνια, κάτι που λένε οι επιστήμονες δείχνει ότι είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για τα θαλάσσια ζώα.

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης βασίζεται σε ανάλυση των υφιστάμενων υποβρύχιων ηχογραφήσεων, περιγραφές της ανατομίας των ψαριών και παλαιότερες επιστημονικές μελέτες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν τα φυσικά εργαλεία που χρειάζονται τα ψάρια με πτερύγια για να κάνουν τέτοιους ήχους χωρίς φωνητικές χορδές.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία είναι μια συλλογή μυών που μπορούν να συστέλλονται γρήγορα γύρω από την κολυμβητική κύστη: ένας σάκος με δύο διαφορετικούς αδένες που βρίσκονται στην κορυφή της κοιλιακής κοιλότητας, γεγονός που εξασφαλίζει ότι τα ψάρια δεν βυθίζονται στον πυθμένα. Ένα άλλο εργαλείο είναι τα δόντια που κάποια ψάρια αλέθονται μεταξύ τους για να μιλήσουν με τους φίλους τους.

Οι επιστήμονες είναι επίσης αρκετά σίγουροι για το τι μιλούν τα ψάρια, προτείνοντας θέματα συνομιλίας που δεν διαφέρουν από τα δικά μας προτιμώμενα θέματα, δηλαδή το φαγητό, το φύλο και τον καθορισμό της επικράτειας.

Πηγή δημοσίευσης: Science Illustrated