Γνωρίζετε τι είναι η παρειδωλία; Προσέξτε καλά τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε...

Γνωρίζετε τι είναι η παρειδωλία; Προσέξτε καλά τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε...

Λίγη ή αρκετή φαντασία να υπάρχει και θα αντιληφθείτε εύκολα το πώς μπορούν ορισμένα άψυχα αντικείμενα να μετατραπούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό

Τα παιχνίδια που μπορεί να κάνει το μάτι των ανθρώπων και η σκέψη τους, όταν εστιάζουν έντονα σε ένα άψυχο αντικείμενο είναι απίστευτα. Η λανθασμένη αντίληψη των άψυχων αντικειμένων, στα οποία πολλές φορές βλέπουμε πρόσωπα, όπως το ίδιο μπορούμε να εικάσουμε πως συμβαίνει πολλές φορές και στα σύννεφα.

Τι είναι η παρειδωλία;

Η λέξη αυτή προέρχεται από το πρόθημα «παρά» (αντί, εκτός αλλά και σε αντίθεση με) και το Αρχαίο Ελληνικό ουσιαστικό «εἴδωλον» που σημαίνει μη πραγματική εικόνα, αναπαράσταση, ομοίωμα. Παραδείγματα παρειδωλίας είναι η αναγνώριση προσώπων στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης και η ακρόαση μηνυμάτων κατά την ανάποδη αναπαραγωγή ηχογραφήσεων.

Κάτω από κλινικές συνθήκες, κάποιοι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν την παρειδωλία ως μέσο για την κατανόηση του ασθενούς. Το πιο διαβόητο παράδειγμα αυτού του είδους κλινικής διαδικασίας είναι το Τεστ Ρόρσαχ (Rorschach ink blot test)

Αλήθεια, σας έχει συμβεί ποτέ να δείτε το πρόσωπο ενός σκύλου ή μιας γάτας σε μια φέτα μπανάνας;

Για ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες στην γκάλερι για να πάρετε μια πρώτη γεύση απ' το τι μπορεί να συμβεί:

Πηγή