Γιατί τα… κόπρανα της φάλαινας κοστίζουν περισσότερο και από το ασήμι;

Γιατί τα… κόπρανα της φάλαινας κοστίζουν περισσότερο και από το ασήμι;

Δεν πάει το μυαλό σου!

Λίγοι ίσως να γνώριζαν πως τα κόπρανα της φάλαινας, πωλούνται σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το ασήμι. Ακόμα λιγότεροι θα γνωρίζουν το λόγο.

Τα ακριβά αρώματα περιέχουν ιδιαίτερα και σπάνια συστατικά γι' αυτό και η υψηλή τιμή τους. Κι' όμως οι μεγάλοι αρωματοποιοί χρησιμοποιούν τα σπάνια εκκρίματα των φαλαινών - γνωστά κι ως ambergis (άμβρα)- στην παραγωγή τους!

Και μπορεί η λέξη κόπρανα να σου φέρνει στο μυαλό μια... χάλια μυρωδιά, αλλά τα συγκεκριμένα βγάζουν ένα σπάνιο άρωμα το οποίο χρησιμοποιείται κατά περιπτώσεις στα ακριβά αρώματα.

Για την ακρίβεια ένα γραμμάριο άμβρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 30 φορές περισσότερο από ένα γραμμάριο ασήμι! Βέβαια δεν είναι το άρωμά του το οποίο δικαιολογεί το τόσο μεγάλο κόστος, αλλά η σπανιότητά του.

Χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουν το λόγο οι επιστήμονες τονίζουν ότι μόνο το 1% των φαλαινών φυσητήρων παράγουν την συγκεκριμένη ουσία. Ακόμα και ερευνητές που μελετούν για χρόνια το θηλαστικό αυτό δεν το έχουν δει ποτέ.
Από την άλλη κάποιοι μπορεί απλά να σκοντάψουν σε αυτό καθώς κάνουν βόλτα σε μια παραλία. Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη το 2006, όπου ένα ζευγάρι έπεσε πάνω ένα κομμάτι 15,5 κιλών από μια παραλία στην Αυστραλία Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής η αξία του μπορεί να ξεπερνούσε και τις 300.000 δολάρια.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αφιερώνουν τη ζωή τους μόνο σε αυτό, οι λεγόμενοι «κυνηγοί άμβρας». Κι όταν το βρουν το πουλούν σε αρωματοποιούς ή μεσάζοντες έναντι 7.200 δολάρια το κιλό!

Δείτε τη φωτογραφία στη gallery...