Ο παγκολίνος κρατά το «κλειδί» της... εξόντωσης του κορονοϊού; (video)

Ο παγκολίνος κρατά το «κλειδί» της... εξόντωσης του κορονοϊού; (video)

Γιατί ο παγκολίνος έχει μπει στο «μάτι» των λοιμωξιολόγων και πώς μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» στη μάχη καταπολέμησης του κορονοϊού

Αίσθηση προκαλεί η ανακάλυψη πως το μοναδικό ζώο που αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεδομένα πως κολλάει, αλλά δεν νοσεί απ' τον κορονοϊό είναι ο παγκολίνος.

Οι ερευνητές ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου προκειμένου να νικήσουν το COVID-19 στον άνθρωπο.

Δυστυχώς, ο παγκολίνος κινδυνεύει ως είδος και τελεί υπό εξαφάνιση από τους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι κερδίζουν χιλιάδες δολάρια από αυτούς στη μαύρη αγορά.

Δείτε το βίντεο:

Τι είναι ο παγκολίνος

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των Φολιδωτών (Pholid). Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος. Είναι γνωστά επίσης και κάποια εξαφανισμένα είδη παγκολίνων. Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Βρίσκεται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος. Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά τους περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με τη μακριά τους γλώσσα. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα, τα οποία συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια. Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο γίνεται περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων.[2] Και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN.

Περιγραφή

Η φυσική εμφάνιση ενός παγκολίνου χαρακτηρίζεται από μεγάλα, ανθεκτικά, επικαλυπτόμενα πλακοειδή λέπια. Τα λέπια είναι μαλακά στα νεογέννητα παγκολίνο, αλλά σκληραίνουν καθώς το ζώο ωριμάζει και είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, το ίδιο υλικό από το οποίο είναι τα ανθρώπινα νύχια. Το σώμα με τα λέπια του μοιάζουν με ένα κουκουνάρι ή αγκινάρα. Μπορεί να κουρνιάσει σαν μια μπάλα όταν απειλείται, γιατί τα επικαλυπτόμενα λέπια του δρουν ως πανοπλία και το πρόσωπό του το κρύβει κάτω από την ουρά του. Τα λέπια του είναι απότομα, παρέχοντας μια επιπλέον άμυνα.

Πηγή: Wikipedia

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για τον Δεκέμβριο... Χειμώνας μέσα στις γιορτές; (photos)

Χαλκίδα: Η στιγμή που οδηγός περνάει «STOP» και συγκρούεται σφοδρά με διερχόμενο όχημα (vid)

Καιρός - ΕΜΥ: Κακοκαιρίες με βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι και το Σάββατο