Το μεγαλύτερο θαλάσσιο τέρας του κόσμου βρέθηκε (;) στις Άλπεις

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο τέρας του κόσμου βρέθηκε (;) στις Άλπεις

Οι επιστήμονες στις Ελβετικές Άλπεις μπορεί να έχουν βρει ένα κατεστραμμένο δόντι από ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα θαλάσσια τέρατα που κολύμπησαν ποτέ τα νερά της Γης.

Ένα πολύ ιδιαίτερο δόντι μπορεί να αποδειχθεί ότι ανήκει στο μεγαλύτερο σαρκοφάγο θαλάσσιο τέρας που υπήρξε ποτέ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το δόντι ανήκει σε έναν ίσως άγνωστο ιχθυόσαυρο που ζύγιζε πάνω από 100 τόνους, περιπολώντας τις πιο σκοτεινές και βαθύτερες περιοχές των ωκεανών 205 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Παρόλο που σημαντικά τμήματα της κορυφής του δοντιού έχουν εξαφανιστεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ρίζα είναι διπλάσια από οποιοδήποτε άλλο δόντι ιχθυόσαυρου βρέθηκε ποτέ.

Το δόντι κατέληξε πολύ μακριά από τους σημερινούς ωκεανούς, έχοντας ανασκαφεί στα βουνά των Ελβετικών Άλπεων το 1990 και πρόσφατα επανεξετάστηκε από επιστήμονες.

Η περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε το δόντι βρίσκεται τώρα σε υψόμετρο 2800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, η συγκεριμένη περιοχή -εκτιμούν οι επιστήμονες- θα είχε καλυφθεί από θαλασσινό νερό.

Ο πρώην κάτοχος ρεκόρ δοντιών ήταν ένας ιχθυόσαυρος που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει μήκος περίπου 15 μέτρα – κάτι που θα μπορούσε να κάνει τον ιδιοκτήτη του πρόσφατα ανακαλυφθέντος δοντιού ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που υπήρχαν ποτέ είτε σε ξηρά είτε σε νερό.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η βλάβη στο δόντι αφήνει πολλούς παράγοντες αβέβαιους, έτσι ώστε να υπάρχει η πιθανότητα αντί για έναν τεράστιο ιχθυόσαυρο, το συγκεκριμένο απολίθωμα μπορεί να ανήκει σε έναν συνηθισμένο ιχθυόσαυρο με ασυνήθιστα μεγάλα δόντια.

Οι γιγαντιαίοι ιχθυοσαύροι εξελίχθηκαν στο Τριασικό περίπου 250-200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αμέσως μετά ακολούθησε το γεγονός μαζικής εξαφάνισης που είχε σκοτώσει περίπου το 96% της ζωής στους ωκεανούς. Τα θαλάσσια ερπετά προφανώς άνθισαν στους ωκεανούς στη συνέχεια, με εκρηκτική ανάπτυξη τα πρώτα πέντε εκατομμύρια χρόνια που τα άφησαν ως μερικά από τα μεγαλύτερα πλάσματα και στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Φαίνεται ότι υπήρχαν και οδοντωτοί ιχθυοσαύροι, με το μεγαλύτερο οδοντωτό είδος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής να είναι ο Ιμαλαϊασούρος, ο οποίος βρέθηκε στο Θιβέτ. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ελβετικό δόντι είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε οποιοδήποτε γνωστό είδος.

Μέχρι στιγμής έχουν κατηγοριοποιήσει την ανακάλυψη ότι ανήκει στο γένος shastasaurus.

Αλλά μόνο αν βρεθούν περισσότερα απολιθώματα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να είναι πιο σίγουροι στην πεποίθησή τους ότι πρόκειται για ένα νεοανακαλυφθέν είδος που κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους άλλους για το μέγεθός του.

Πηγή: Science Illustrated - Aug 2022