Τα υπέρ και τα κατά του Online Dating...

Τα υπέρ και τα κατά του Online Dating...

Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο πεδίο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει την επανάσταση στις διαπροσωπικές σχέσεις, με πολλές γνωριμίες να ξεκινούν πλέον μέσα από τον υπολογιστή.

Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός ερωτικού ειδυλλίου, αφού είναι δυνατό να συγκεντρώσουν την πληθώρα των ψηφιακών αποτυπωμάτων που αφήνουν στο πέρασμά τους τα διαδικτυακά φλερτ.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την κοινωνιολόγο Ελίζαμπεθ Μπροχ, ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων από ιστότοπο διαδικτυακών γνωριμιών προκειμένου να αναζητήσουν τους παράγοντες που προβλέπουν είτε την επιτυχία είτε την αποτυχία (deal makers ή deal breakers αντίστοιχα) του online dating. Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 1.855 χρήστες από τη Νέα Υόρκη και κατέγραψαν βασικά στοιχεία του προφίλ τους, όπως η ηλικία, η μόρφωση και τα χόμπι.

Σύμφωνα με το Science, η Μπροζ και οι συνάδελφοί της αρχικά ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο που κατέγραφε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενός χρήστη στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής γνωριμίας. Αρχικά, ο χρήστης κοιτάζει τα διάφορα προφίλ που έχει στη διάθεσή του και αποφασίζει ποια θα απορρίψει από την αρχή και ποια θα «μελετήσει» πιο αναλυτικά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσει εάν θα στείλει μήνυμα σε κάποιον άλλο χρήστη ή αν θα απαντήσει σε μήνυμα που έχει λάβει. Τέλος, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκύπτει το ερώτημα εάν η σχέση θα περάσει στον πραγματικό κόσμο, με τους δύο χρήστες να συναντιούνται πλέον από κοντά.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.onmed.gr.