Γνωρίζετε ότι υπάρχει βιταμίνη... καλής στύσης; Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε!

Γνωρίζετε ότι υπάρχει βιταμίνη... καλής στύσης; Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε!

Γνωρίζατε, αλήθεια, πως υπάρχει βιταμίνη που θα τη βρείτε σε αρκετές τροφές και η οποία βοηθάει στην επίτευξη καλής στύσης;

Η ανδρική σεξουαλικότητα επηρεάζεται και καθορίζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως οι ορμόνες, η ψυχολογική κατάσταση και η ποιότητα της σχέσης. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν το σωματικό βάρος και οι διατροφικές συνήθειες.

Από όλες αυτές τις «μεταβλητές» που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιστίνιε της Τουρκίας αποφάσισαν να μελετήσουν τη δράση μιας πολύτιμης βιταμίνης και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση της στύσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Andrologia, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 σε καθημερινή βάση δρα ενάντια στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ως πρόωρη ορίζεται η εκσπερμάτιση που επιτυγχάνεται σε διάστημα 1-2 λεπτών μετά τη διείσδυση. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει πιθανώς κληρονομική βάση, αν και ο ψυχολογικός παράγοντας θεωρείται εξίσου σημαντικός. Αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με τεχνικές χαλάρωσης, ειδικές κρέμες και φαρμακευτικά σκευάσματα, ωστόσο η νέα μελέτη μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για πιο φυσικές λύσεις, όπως η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12.

Τα ευρήματα των ερευνητών βασίστηκαν σε δείγμα 109 ανδρών, οι μισοί από τους οποίους αντιμετώπιζαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν αιματολογικά δείγματα και συγκρίθηκαν τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό των δύο ομάδων. Οι άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα Β12 σε σύγκριση με τους άνδρες που κατάφερναν να διατηρήσουν τη στύση τους για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη Β12 αποτελεί αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης, αξίζει να σημειωθεί ότι κινεζική μελέτη του 2014 είχε υποδείξει ότι το φυλλικό οξύ (ουσία που μοιάζει με τη βιταμίνη Β12 και δρα συνδυαστικά με αυτή) επίσης ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.onmed.gr.