Τσάνας: «Αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση»

 Τσάνας: «Αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση»

Αισιόδοξος ότι η Εθνική Ελλάδας θα αντιδράσει μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας παρουσιάστηκε ο Κώστας Τσάνας, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

«Σόκαρε τους παίκτες η ήττα από τα Νησιά Φερόε. Σαφώς οι παίκτες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αλλά είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση», τόνισε ο υπηρεσιακός προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και στάθηκε στο τι πρέπει να προσέξει ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός:

«Θα πρέπει ο προπονητής να είναι καλά προετοιμασμένος για το παιχνίδι των Ούγγρων και να ξέρει πολύ καλά τους δικούς μας ποδοσφαιριστές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε έναν τέτοιο αγώνα».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κώστας Τσάνας στην εκπομπή με τους Σωτήρη Κωσταβάρα, Μιχάλη Τσόχου και Μπάμπη Παπάζογλου

Για τα προβλήματα που διέγνωσε στην Εθνική Ελλάδας:

«Το πρώτο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι πόσο επηρεασμένοι είμαστε από τις ήττες. Θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι δεν είναι το αποτέλεσμα το ζήτημα, αλλά το πώς φτάσαμε εκεί. Πώς έγινε η μετάβαση από το Μουντιάλ, η αλλαγή προπονητή, μέχρι τα προκριματικά του Euro, όπου ήμασταν σε ένα εύκολο όμιλο. Επίσης, έφυγαν βασικοί παίκτες, άλλαξε ο προπονητής, η νοοτροπία. Δεν γίνεται να αλλάξεις απευθείας κάποια πράγματα. Μαζεύονται οι παίκτες και προσπαθούν να κάνουν ένα σύνολο. Δεν ήμασταν όσο συγκεντρωμένοι έπρεπε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, κοιτώντας τι έχει γίνει. Πρέπει οι παίκτες να δουν τι πρέπει να κάνουν. Οι παίκτες αντιλαμβάνονται στην κατάσταση που έχει βρεθεί η ομάδα και τι πρέπει να γίνει».

Για το αν είναι ψυχολογικό το πρόβλημα

«Είναι και ψυχολογικό. Μία ομάδα για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να λειτουργούν σωστά η ψυχολογία, η τακτική και άλλα πολλά πράγματα. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε έναν βαθμό κάτι τέτοιο. Αν απομονώσουμε κάτι, σαφώς και φταίει αυτό. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη φιλοσοφία μίας Εθνικής, όπως είχε δηλώσει και ο κ. Ρανιέρι. Πιο σημαντικό είναι το θέμα του προπονητή. Κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν σταματήσει. Στο παιχνίδι με τα Φερόε εννιά παίκτες έπαιζαν στο Μουντιάλ... Δεν έγιναν τόσες αλλαγές. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση ήρθαν οι διεθνείς σε σχέση με το Μουντιάλ στα επόμενα επίσημα ματς. Δεν ήταν σε κάποιο σύλλογο για να είναι στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση. Το ψυχολογικό όταν συσσωρεύεται, μεγαλώνει πραγματικά. Έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα εκείνο που μένει είναι να αντιδράσει η ομάδα. Υπάρχει χρόνος μπροστά μας για να λειτουργήσουμε όσο πιο ήρεμα γίνεται. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός και να ισοπεδώσουμε τα πάντα. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς φταίει: αγωνιστική ή άλλοι παράγοντες (ψυχολογία ή φιλοσοφία της ομάδας). Πολλοί θέλουν να βρουν τους επόμενους ηγέτες της ομάδας, έχοντας συνηθίσει στους προηγούμενους. Ίσως η ανάθεση του ηγετικού ρόλου σε κάποιους παίκτες. Ηγέτης βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Από τη στιγμή που είναι δύσκολα τα αποτελέσματα, μιλούν από μόνα τους. Έχουμε έναν βαθμό και είμαστε κάτω από τα Φερόε. Ακόμα δυσκολότερο είναι να μην έχεις ελπίδα. Εγώ ξέρω ότι μέσα από τις φωνές ή όσα γράφονται είναι ισοπεδωτικά. Πρέπει να δώσουμε μία ελπίδα και μία κατεύθυνση για να ωθήσουμε την ομάδα».

Για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ομάδα:

«Σε ένα αποτέλεσμα δεν είναι υπεύθυνος μόνο ένας προπονητής ή οι παίκτες. Είναι θέμα συνεργασίας. Πώς γίνεται ένας σύλλογος με έναν προπονητή να έχει καλά αποτελέσματα και με έναν άλλο δεν έχει καλά αποτελέσματα. Στα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αποτελέσματα που δυσκολευτήκαμε να τα πάρουμε. Ξεκινήσαμε άσχημα και πολλές φορές δεν γίνεται να αντιδράσεις».

Για το τι γίνεται από εδώ και μέρα εν όψει του αγώνα με την Ουγγαρία:

«Αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ελάχιστη πιθανότητα να αντιδράσει η ομάδα στο επόμενο παιχνίδι και να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Οι παίκτες έχουν προσωπικότητα. Θα είναι σε φουλ φόρμα οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές μας. Θα είναι ένα παιχνίδι να μας δώσει την ελπίδα να αντιδράσουμε ή θα μας προβληματίσει περισσότερο».

Για πιθανή συνεργασία του με την Εθνική

«Δεν έχω κάνει καμία κουβέντα με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Κατέβηκα στην Κρήτη μετά την παρουσία μου σε ένα τουρνουά με την Νέων. Προσπάθησα να φανώ αντάξιος της ποιότητας των διεθνών μας. Υπάρχουν απόψεις για τις σκέψεις για την επιλογή ενός προπονητή. Σταματάω ως εκεί, δεν είναι θέμα δικό μου».

Για το προφίλ του επόμενου προπονητή της «γαλανόλευκης»

«Ό,τι προφίλ και να βάλουμε θα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κύρια αυτοί που μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αγωνιστούν οι παίκτες. Θα έχει τις εξαιρετικές ικανότητες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δώσει πολλές βοήθειες. Θα πρέπει ο προπονητής να είναι καλά προετοιμασμένος για το παιχνίδι των Ούγγρων και να ξέρει πολύ καλά τους δικούς μας ποδοσφαιριστές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε έναν τέτοιο αγώνα. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο προπονητής για να ξέρει πώς θα αποδώσουμε εξαιρετικά. Ας ελπίσουμε οι διεθνείς να είναι σε καλή κατάσταση για να ανταποκριθούμε σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι».

Για το αν υπάρχει πίστη για την πρόκριση ή για τη νίκη στα αποδυτήρια:

«Τους σόκαρε η ήττα από τα Νησιά Φερόε. Σαφώς οι παίκτες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αλλά είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν παίκτες που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα βοηθήσουν τους υπόλοιπους να αντιδράσουν θετικά. Μετά από μία τέτοια εμφάνιση υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία και θα πρέπει να το αντιληφθούν οι παίκτες και να τους βοηθήσουμε όλοι να τα καταφέρουν. Δεν κάνει καλό μόνο η κριτική. Ξέρουν ότι η βαθμολογία δείχνει ότι δεν είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος από εκείνους».

Για το ποδόσφαιρο που ταιριάζει να παίζει αυτή η ομάδα:

«Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Είναι διαφορετικά τα πράγματα στην Ελπίδων και τη Νέων σε σχέση με την Ανδρών, καθώς ένα λάθος μπορεί να καθορίσει ένα αποτέλεσμα. Είναι λεπτομέρειες. Δεν μπορούμε να πάμε να παίξουμε με πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο με τη Γερμανία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις Ακαδημίες και οι Εθνικές ομάδες να έχουν τη βοήθεια των συλλόγων, αφού όσο καλύτερα προετοιμαστούν οι παίκτες να είναι έτοιμοι στην Εθνική. Δεν πρέπει να φτάσουν σε μία ηλικία 17 ετών τα βασικά πράγματα. Δεν μπορείς σε 2-3 προπονήσεις να περάσεις πράγματα ατομικής τακτικής. Στην Ολλανδία για παράδειγμα οι σύλλογοι παίζουν το ίδιο σύστημα 4-3-3 και αυτό κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του ομοσπονδιακού τεχνικού στη συνέχεια. Η Εθνική Ανδρών είναι κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με όσα μας έχει δείξει το παρελθόν, πρέπει να είναι συμπαγής η ομάδα και να δημιουργεί ευκαιρίες για αντεπιθέσεις. Αν δούμε τον τρόπο με τον οποίο παίζουν οι σύλλογοι στο ελληνικό πρωτάθλημα, πόσες ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής. Ο κ. Σάντος είχε στο νου της να είναι ένα σφιχτό σύνολο και στη συνέχεια έπαιζε επιθετικά».

Για τη δική του παρουσία σε όλες τις Εθνικές το τελευταίο διάστημα:

«Είναι κάτι περιστασιακό και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα όσον αφορά τη δική μου παρουσία σε όλες τις Εθνικές».