Δεκαπενταύγουστος 2015: Πάνω από 20.000 πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος 2015: Πάνω από 20.000 πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα

Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα πανηγύρια των νησιών του Αιγαίου ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες. Ανάμεσά τους μερικά από τα πιο γνωστά όπως αυτά της Λέσβου, της Ικαριάς, της Αμοργού, αλλά και άλλα μικρών νησιών ή βραχονησίδων που ζωντανεύουν ανήμερα της γιορτής της μοναδικής τους εκκλησιάς. Και φυσικά οι «γιορτές της σαρδέλας», μία από τις δημοφιλέστερες αφορμές για πανηγύρι σε όλη την Ελλάδα.

Τα ελληνικά πανηγύρια είναι ίσως η πιο αθώα και φιλόξενη γιορτή των κατοίκων ενός τόπου. Πολλοί τα συνδυάζουν σαν αφορμή ταξιδιού ακόμα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε που στήνονται παντού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, πανηγύρια με αφορμές γιορτές αγίων πολιούχων ή συγκομιδής προϊόντων.

Ένας άνθρωπος που έχει αγαπήσει και μελετήσει με λεπτομέρεια αυτές τις πανάρχαιες γιορτές της Ελλάδας, ο Γιώργος Πίττας, κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια ένα θεαματικό βιβλίο με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ελληνικά πανηγύρια. Η προσεκτική του προσήλωση στο θέμα, του δίνει την ευκαιρία να είναι και όσο αυστηρός χρειάζεται, ξεχωρίζοντας τα αυθεντικά λαϊκά πανηγύρια από εκείνα που μοιάζουν περισσότερο με υπαίθριο μπουζουξίδικο.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr