Μόλις μάθετε τι κάνει το μέλι, θα το τρώτε κάθε μέρα...

Μόλις μάθετε τι κάνει το μέλι, θα το τρώτε κάθε μέρα...

Ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στο μέλι συμβάλλει στην απομάκρυνση των λιπαρών ουσιών που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στον Καναδά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Το σάκχαρο-κλειδί ονομάζεται τρεαλόζη και έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που δίνει εντολή στα ανοσοκύτταρα (μακροφάγα) να απομακρύνουν τις πλάκες λιπαρών ουσιών από τις αρτηρίες, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Σχετικά πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε ποντίκια υπέδειξαν ότι η τρεαλόζη μπορεί να μειώσει τη συσσωρευμένη πλάκα περίπου κατά 30%. Εκτός από το μέλι, η τρεαλόζη βρίσκεται επίσης στα μανιτάρια, στον αστακό και στις γαρίδες.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.onmed.gr.