Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα (photos)

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα (photos)

Το έθιμο χάνεται στους αιώνες, καθώς υπάρχουν αναφορές ακόμα και στην αρχαιότητα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας παίζει η λαγάνα, με το παραδοσιακό αυτό έθιμο να προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, αναφορά στην λαγάνα υπάρχει στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, ενώ ο Οράτιος την είχε χαρακτηρίσει ως το «γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες και μάλιστα είναι το ψωμί που έφαναν οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Μεγάλης Εξόδου από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Για τον λόγο αυτό, ο Μωσαϊκός Νόμος επέβαλλε τις ημέρες του Πάσχα να καταναλώνεται το συγκεκριμένο ψωμί, μέχρι που ο Χριστός, πριν την Σταύρωσή του και την Ανάστασή του, ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, κάτι που σημαίνει πως παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, η οποία είναι η Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.