Ελληνας πιλότος απαντά! Τελικά, μας ψεκάζουν ή όχι; (photos)

Ελληνας πιλότος απαντά! Τελικά, μας ψεκάζουν ή όχι; (photos)

«Ποιους άραγε να... ψεκάζουμε ομαδικά πάνω από τον ωκεανό;».

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο πιλότος Ιωάννης Παπαδόπουλος, με τον Σάκη Αρναούτογλου να κοινοποιεί με τη σειρά του την ανάλυση στη δική του σελίδα.

Ποιους άραγε να... ψεκάζουμε ομαδικά πάνω από τον ωκεανό;
_

Σύμφωνα με έρευνα τής Dianeosis, ένας στους τέσσερις Έλληνες (το 24%) πιστεύει ότι τα λευκά ίχνη που αφήνουν τα αεροσκάφη σχετίζονται με το ότι 'μας ψεκάζουν'.

Κανένας όμως από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να δώσει μία -έστω και λίγο -λογικοφανή εξήγηση τού πώς σχετίζονται οι εν λόγω «ψεκασμοί» με το ίδιο το φυσικό φαινόμενο που γίνεται οπτικά ορατό. Απεναντίας, η επιστημονική εξήγηση τού γιατί και πώς δημιουργούνται αυτά τα ίχνη υδρατμών είναι καί πλήρης, καί ακλόνητη.

Έχω πάψει να περιγελώ τους οπαδούς αυτής της δοξασίας (μιας και λόγω τής παντελούς έλλειψης επιχειρημάτων, επ' ουδενί μπορεί να σταθεί ως θεωρία). Παρότι προσωπικά κατατάσσω αυτή την αστήρικτη θεώρηση στη κατηγορία των δεισιδαιμονιών, εκτιμώ ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί είναι να αντιμετωπίζεις τους υποστηρικτές της κάπως στα σοβαρά ώστε να έχεις κάποια ελπίδα να δώσουν σημασία σε όσα επιχειρείς να τους εξηγήσεις. Φυσικά όχι τους πάντες, αλλά μόνο σε όσους μπορείς να διακρίνεις ότι διαθέτουν επαρκές κριτικό σκέπτεσθαι και ανοιχτή διαλογική διάθεση ώστε να είναι σε θέση να επεξεργαστούν νέα δεδομένα.

Οι φωτογραφίες αυτές σχετίζονται καί με αυτό.

_

Βρισκόμαστε περίπου στον 25ο Δυτικό Μεσημβρινό, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό πετώντας με κατεύθυνση την Ευρώπη, την ώρα τής ανατολής του ήλιου. Οι κοντινότερες ακτές, εκείνες τής Ιρλανδίας, όπου κατοικούν άνθρωποι απέχουν περίπου 1200 χιλιόμετρα. Εκεί ο ήλιος έχει ανατείλει ήδη προ μιάμιση περίπου ώρας. Πίσω μας, η Αμερικανική ήπειρος, ακόμα σε βαθιά νυχτερινά σκοτάδια, βρίσκεται περίπου 2.500 χιλιόμετρα μακριά.

Το χάραμα στον ορίζοντα και καθώς ο ουράνιος θόλος αρχίζει να φωτίζεται, μας αποκαλύπτει οπτικά την αεροπορική μας συντροφιά. Πολλά αεροσκάφη μοιράζονται τον εναέριο χώρο πετώντας σχετικά κοντά σε διάφορα ύψη, όλα τους με κατεύθυνση την Ευρώπη. Και πράγματι· σε γενικές γραμμές η ροή των πτήσεων από Δύση προς Ανατολή πραγματοποιείται σε ένα σχετικά μικρό φάσμα ωρών μέσα στο 24ωρο, για λόγους καθαρά εμπορικούς, καθότι αφενός το πολλών ωρών ταξίδι σε συνδυασμό με τη διαφορά τής ώρας ζώνης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής καθιστούν αυτό το φάσμα ωρών αποδοτικό για μετακίνηση. Κατά την ίδια αντιστοιχία, παρόμοια συμπυκνωμένη είναι και η ροή των πτήσεων από Ευρώπη προς Αμερική, αλλά σε διαφορετικό φάσμα ωρών.

Για μετεωρολογικής φύσεως λόγους που σχετίζονται κυρίως με τη διεύθυνση των ανέμων, οι διαδρομές «Δύση --> Ανατολή» και «Ανατολή --> Δύση» πραγματοποιούνται σε πολύ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές πάνω απόν Ωκεανό· συνήθως αυτές απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Έτσι, εδώ, όλοι οι «σύντροφοι» αεροπόροι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, προς την Ευρώπη.

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες φαίνονται κάποια από τα αεροσκάφη που βρίσκονται πολύ κοντά μας. Τα περισσότερα όμως γίνονται διακριτά μέσω των contrails τους. Σε μία από όλες, μετράω έξι ουρές , συν μία από το δικό μας αεροσκάφος, σύνολο επτά. Φυσικά, είναι πολύ περισσότερες, μιας και από πίσω μας ακολουθούν πολλά άλλα αεροσκάφη.
.

Το ερώτημα τώρα είναι: Ποιους ψεκάζουν (ψεκάζουΜΕ, μιας και πετάω κι εγώ...!) πάνω από τον απέραντο ωκεανό, μιάμιση ώρα αεροπορική απόσταση από την κοντινότερη κατοικήσιμη γη;
Και, ακόμα και εάν δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος τού πότε θα αρχίσει και θα τελειώσει ο ψεκασμός από ένα αεροσκάφος, και, «άρα», ψεκάζει συνεχώς αδιαλείπτως, τότε γιατί τόση σπατάλη σε ψεκαστικό υγρό στα αεροσκάφη που θα πετάξουν επί ώρες πάνω από τον ωκεανό;

Έχω βέβαια ακούσει κατά καιρούς χίλιες μύριες απαντήσεις από τους οπαδούς της δοξασίας, στη προσπάθειά τους να επιβάλουν την αόριστη αμφισβήτησή τους ως απόλυτη βεβαιότητα που ακυρώνει κάθε άλλη στέρεα λογική εξήγηση. Όλες τους οι απόπειρες να παραμένουν όμως εντελώς διάτρητες και κενές από ικανά στοιχεία που να μπορούν να συνεισφέρουν σε διάλογο που να διέπεται από συνέχεια λογικής σκέψης.
Γενικώς ισχύει: «Έτσι αισθάνομαι ότι -ή, με βολεύει να- ισχύει, άρα έτσι είναι».

Αλλά ας αφήσουμε όμως αυτή τη συζήτηση για κάποια άλλη φορά και ας απολαύσουμε τώρα τις φωτογραφίες!»...