Internet vs. Web: Ποια είναι η διαφορά;

Internet vs. Web: Ποια είναι η διαφορά;

Ο ιστός είναι μόνο ένα μέρος του διαδικτύου...

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τους όρους "διαδίκτυο" και "ιστός" εναλλακτικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο δισεκατομμυρίων διακομιστών, υπολογιστών και άλλων συσκευών υλικού.

Κάθε συσκευή μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, εφόσον και οι δύο είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια έγκυρη διεύθυνση IP .

Το διαδίκτυο καθιστά δυνατό το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών γνωστό ως ιστό.

Ο ιστός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι πληροφορίες μοιράζονται στο διαδίκτυο (άλλοι περιλαμβάνουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο , το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) και τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων).
Ο ιστός αποτελείται από δισεκατομμύρια συνδεδεμένα ψηφιακά έγγραφα που μπορούν να προβληθούν χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, όπως το Chrome, το Safari , το Microsoft Edge (παλαιότερα γνωστό ως Internet Explorer), ο Firefox και άλλοι.
Ο Παγκόσμιος Ιστός, ή απλά ο "ιστός", είναι ένα μέρος του διαδικτύου.
Μπορείτε να σκεφτείτε το διαδίκτυο ως βιβλιοθήκη και τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα DVD, τα ακουστικά βιβλία και όλα τα άλλα μέσα που περιέχει ως ιστότοπους.

Ιστορία του Διαδικτύου

Το διαδίκτυο γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 με το όνομα ARPAnet ως ένα πείραμα του αμερικανικού στρατού, το οποίο αναζητούσε τρόπους για να διατηρήσει την επικοινωνία σε περίπτωση πιθανής πυρηνικής επίθεσης. Δημιουργώντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, οι επικοινωνίες θα μπορούσαν να διατηρηθούν ακόμα και αν τα τμήματα αποσυνδέονταν. Το ARPAnet έγινε τελικά μια πολιτική προσπάθεια, που συνδέει πανεπιστημιακούς κεντρικούς υπολογιστές για ακαδημαϊκούς σκοπούς.
Καθώς οι προσωπικοί υπολογιστές κυριάρχησαν την δεκαετία του '80 και του '90 και το διαδίκτυο άνοιξε σε εμπορικά συμφέροντα, αυξήθηκε εκθετικά.
Όλο και περισσότεροι χρήστες συνδέουν τους υπολογιστές τους στο τεράστιο δίκτυο μέσω τηλεφωνικών συνδέσεων και στη συνέχεια μέσω ταχύτερων συνδέσεων όπως ISDN, καλώδιο, DSL και άλλες τεχνολογίες. Σήμερα, το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε μια δημόσια "αράχνη" ιστού συνδεδεμένων συσκευών και δικτύων.
Καμιά ενιαία οντότητα δεν διαθέτει το Διαδίκτυο και καμία ενιαία κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη εξουσία για τη λειτουργία της. Ορισμένοι τεχνικοί κανόνες, καθώς και τα πρότυπα υλικού και λογισμικού, συμφωνούνται από επενδυμένους οργανισμούς, ομάδες, επιχειρήσεις και άλλους και βοηθούν το διαδίκτυο να παραμείνει λειτουργικό και προσβάσιμο, αλλά ως επί το πλείστων, το Διαδίκτυο είναι ένα ελεύθερο και ανοιχτό μέσο μετάδοσης δικτύων υλικό χωρίς μοναδικό κάτοχο.

Ιστορία του Ιστού

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) γεννήθηκε το 1989. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιστός κατασκευάστηκε από φυσικούς ερευνητές, ώστε να μοιράζονται τα ευρήματά τους. Σήμερα, η ιδέα αυτή εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινης γνώσης στην ιστορία.
Ο πιστός εφευρέτης του World Wide Web είναι ο Tim Berners-Lee .
Πρέπει να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δείτε τον Παγκόσμιο Ιστό και τις ιστοσελίδες ή άλλο περιεχόμενο που περιέχει. Ο ιστός είναι το συλλογικό όνομα για όλες τις σελίδες, τους ιστότοπους, τα έγγραφα και άλλα μέσα που προσφέρονται στους επισκέπτες.

Πληροφορίες στο Διαδίκτυο

Ο ιστός αποτελείται από ψηφιακά έγγραφα, που αναφέρονται ως ιστοσελίδες, τα οποία είναι ορατά μέσω λογισμικού προγράμματος περιήγησης ιστού σε συσκευές όπως τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές.
Αυτές οι σελίδες περιέχουν πολλούς τύπους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του στατικού περιεχομένου, όπως σελίδες εγκυκλοπαίδειας, αλλά και δυναμικού περιεχομένου όπως πωλήσεις eBay , αποθέματα, καιρικές συνθήκες, ειδήσεις και αναφορές επισκεψιμότητας.
Μια συλλογή από συνδεδεμένες ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες στο κοινό και με ένα ενιαίο όνομα τομέα αναφέρεται ως ιστότοπος.
Οι ιστοσελίδες συνδέονται χρησιμοποιώντας το Hypertext Transfer Protocol , τη γλώσσα κωδικοποίησης που σας επιτρέπει να επισκέπτεστε οποιαδήποτε δημόσια ιστοσελίδα.
Κάνοντας κλικ σε μια υπερ-σύνδεση ή εισάγοντας έναν Ενιαίο Εντοπιστή Πόρων (URL) , το πρόγραμμα περιήγησής σας χρησιμοποιεί αυτή τη μοναδική διεύθυνση για να βρει και να αποκτήσει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.
Οι μηχανές αναζήτησης, όπως το Google , διευκολύνουν τη διήθηση των δισεκατομμυρίων ιστοσελίδων που φιλοξενούν τον ιστό εντοπίζοντας τα άρθρα, τα βίντεο και άλλα μέσα που θέλετε να βρείτε βάσει των κριτηρίων αναζήτησης.