Αυτός είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τα πάντα στον κόσμο - Είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα (photos+video)

Αυτός είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τα πάντα στον κόσμο - Είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ου αιώνα (photos+video)

Λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς εφευρέτες του προηγούμενου αιώνα.

Η εφεύρεσή του που άλλαξε τα πάντα στον κόσμο δεν είναι άλλη από τον Παγκόσμιο Ιστό, το World Wide Web και θεωρείται ο «πατέρας» του ίντερνετ, μετά το όραμά του για ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών.

Ο λόγος γίνεται για τον Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, ο οποίος γεννήθηκε το 1955 στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Queens College. Το 1984 εργάστηκε στο CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ως σύμβουλος μηχανικός προγραμματισμού.

Κατά την παρουσία του στο εν λόγω κέντρο, ο Μπέρνερς Λι οραματίστηκε την δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδέσμου διακίνησης πληροφοριών, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από την πλατφόρμα που θα έχει κάθε υπολογιστής και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσει. Για να μπορέσει να το πετύχει δημιούργησε τη γλώσσα επικοινωνίας που θα έπρεπε να έχουν οι υπολογιστές, το http.

Η ολοκλήρωση της δημιουργίας του πρώτου προγράμματος περιήγησης, του browser επετεύχθη το 1990. Μάλιστα, ήταν αυτός που επινόησε την γλώσσα HTML (σ.σ. Hyper Text Markup Language). Η εφεύρεσή του έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια, μια και οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν του 1,3 δισεκατομμύρια, ενώ οι δημοσιευμένες σελίδες ξεπερνούν τις 25 δισεκατομμύρια.

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι είναι πλέον Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Πάντως, πρόσφατα, ο ιδρυτής του ίντερνετ έχει ζητήσει την μερική κατάργηση του Facebook και της Google, λόγω της τεράστιας αύξησή τους.

Δείτε...