Προσοχή! Εντοπίστηκαν 49 μολυσμένες εφαρμογές για Android (photo)

Προσοχή! Εντοπίστηκαν 49 μολυσμένες εφαρμογές για Android (photo)

Αν έχεις κάποια/ες από αυτές, να τις διαγράψεις άμεσα!

Η TrendMicro ισχυρίζεται ότι εντόπισε στο Google Play Store του Android συνολικά 49 εφαρμογές για φωτογραφίες αλλά και παιχνίδια τα οποία είναι μονυσμένα. Αυτές οι εφαρμογές εγκαταστάθηκαν σε περίπου 3 εκατομμύρια συσκευές και αφού γίνει η εγκατάσταση άμεσα η εφαρμογή ξεκινάει να πολλαπλασιάζεται με σκοπό να αποφύγει τα συστήματα ασφαλείας της Google.

Η TrendMicro υποστηρίζει ότι ο κακόβουλος κώδικας τον εφαρμογών είναι καμουφλαρισμένος από "custom αλγόριθμους". Επιπλέον, οι εφαρμογές έχουν την δυνατότητα να "μεταμφιεστούν" στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης όπως το Google Chrome για να προβάλουν διαφημίσεις.

Φυσικά, το malware ξεκινάει να λαμβάνει δράση μερικές ώρες μετά την εγκατάσταση και δεν θα δείτε άμεσα τις διαφημίσεις στο κινητό σας. Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε ο χρήστης να μην καταλάβει ότι για τις διαφημίσεις ευθύνεται η εφαρμογή που εγκατέστησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφημίσεις αυτές δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να κλείσουν.

Η Google διέγραψε αμέσως αυτές τις εφαρμογές μόλις ενημερώθηκε από την TrendMicro. Να υπενθυμίσουμε ότι η Google συνεργάστηκε με τρεις εταιρείες ασφάλειας με σκοπό τον ταχύτερο εντοπισμό αυτών των εφαρμογών αποτρέποντας την κυκλοφορίας του στο Play Store.

Δες στη gallery τις μολυσμένες εφαρμογές.

Πηγή: techblog