Αδιανόητο: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο διαδίκτυο

Αδιανόητο: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο διαδίκτυο
Pixabay

Σίγουρα θα κατεβάζεις όλο το Netflix -και όχι μόνο- σε… δευτερόλεπτα!

Αν νομίζεις πως το Fiber που έχεις σπίτι σου είναι γρήγορο, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις.

Δεν ξέρουμε αν θα δούμε ποτέ τέτοιες ταχύτητες στην αγορά (απίθανο μάλλον), αλλά μηχανικοί της KDDI Research, από το University College London δημιούργησαν την πιο γρήγορη ταχύτητα στον κόσμο που φτάνει τα 178.000.000 megabit το δευτερόλεπτο ή 178 terabits/δευτ. ή αλλιώς 22.25 Terabyte!

Η ταχύτερη διαθέσιμη ταχύτητα στους καταναλωτές είναι σήμερα 10Gbps στην Ιαπωνία. Ακόμη και η σύνδεση που αναπτύχθηκε από το Δίκτυο Επιστημών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνει στα 400Gbps.

Οι μηχανικοί της KDDI Research, από το University College London ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες για να περάσουν περισσότερα δεδομένα μέσω της υπάρχουσας εγκατάστασης οπτικών ινών. Το μεγαλύτερο μέγεθος από την τρέχουσα υποδομή έφτασε τα 4,5THz, ενώ ορισμένες νέες τεχνολογίες το αύξησαν στα 9THz. Αυτό το νέο σύστημα που αναφέρουμε παραπάνω το ανεβάζει στα 16,8THz.

Το ευρύτερο εύρος ζώνης είναι αποτέλεσμα του νέου Geometric Shaping (GS). Προκειμένου να χωρέσουν περισσότερες πληροφορίες χωρίς παρεμβολές, αυτά τα μοτίβα συνδυασμών σημάτων αλλάζουν τη φωτεινότητα, τη φάση και την πόλωση των μηκών κύματος. Το υβριδικό σύστημα είναι αποτέλεσμα διαφορετικών συνδυασμών υφιστάμενων τεχνολογιών ενίσχυσης.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί την υπάρχουσα ρύθμιση των οπτικών ινών, και η ενσωμάτωση αυτής της νέας τεχνολογίας θα ήταν σχετικά ευκολότερη και φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες πειραματικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα. Δουλειά θα χρειαζόταν μόνο η αναβάθμιση των ενισχυτών, δεν θα χρειαζόταν αντικατάσταση των καλωδίων.

Πηγή: iguru.gr