Internet out: Τι είναι και γιατί το... τρέμει η κυβέρνηση μέσα στο Lockdown!

Internet out: Τι είναι και γιατί το... τρέμει η κυβέρνηση μέσα στο Lockdown!

Ενα ιδιότυπο black out, το... internet out αποτελεί το νέο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός.

Το Lockdown θα βρει τους Ελληνες «κλειδωμένους» στο σπίτι, κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τη Δευτέρα, πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, με το λιανεμπόριο κλειστό.

Ως εκ τούτου, εύλογα εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες για το κατά πόσο θα «αντέξει» το σταθερό και ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας, τον επιπλέον όγκο επισκέψεων και δεδομένων.

Και μόνο η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήρια ταυτόχρονα, αρκεί για να επιβαρύνει σε ποσοστό 100% σε σχέση με μια απλή εργάσιμη Δευτέρα εκτός Lockdown το δίκτυο επικοινωνιών της χώρας.

Γι' αυτό και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός, γι' αυτό και η προτροπή του μέσω ανακοίνωσης προς τους πολίτες να αποφύγουν κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την άσκοπη χρήση δεδομένων μέσω διαδικτύου.

Κοινώς, όχι τσατ και σοσιαλ, αλλά δουλειά και μάθηση, είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το υπουργείο κι εδώ που τα λέμε, καθώς ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε σοβαρά και να βοηθήσουμε άπαντες ώστε να μην πέσει το δίκτυο, γιατί οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρει:

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας.

Για την ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν και συνιστούν:

Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.

Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.

Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.

Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορονοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης

Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διατηρείται η τάση για ψυχρή εισβολή! Πότε αναμένεται να μπει στη χώρα μας;

Πήγαν να βγάλουν selfie στο ηλιοβασίλεμα - Αυτό που συνέβη θα το θυμούνται για πάντα (vid)

Big Brother: Η απαράδεκτη ατάκα του Δημήτρη Πυργίδη για γυναίκα του παιχνιδιού (video)