Εσύ ξέρεις γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στην απογείωση και την προσγείωση αεροπλάνου; (photos)

Εσύ ξέρεις γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στην απογείωση και την προσγείωση αεροπλάνου; (photos)

Σίγουρα θα έχετε κι εσείς αυτή την απορία.

Απάντηση σ' ένα από τα... μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι επιβάτες ενός αεροπλάνου έδωσε ένας πρώην πιλότος, μέσω του βιβλίου του. Το ερώτημα αφορά για τα φώτα στο αεροσκάφος κατά την απογείωση και την προσγείωση και η αλήθεια είναι πως υπήρχαν πολλές φήμες.

Μερικές εξ αυτών ανέφερε πως με το χαμήλωμα των φώτων μειώνεται η φωτορύπανση στον ουρανό, αλλά και να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των επιβατών.

«Το χαμήλωμα των φώτων επιτρέπει στα μάτια σας να προσαρμοστούν εκ των προτέρων στο σκοτάδι, ούτως ώστε να μην τυφλωθείτε ξαφνικά αν συμβεί κάτι και... πέσει το ρεύμα, και χρειαστεί να ψάχνετε τις πόρτες στο σκοτάδι ή στον καπνό! Έτσι, δε, ο φωτισμός στη διαδρομή έκτακτης ανάγκης και τα σήματα θα είναι πιο εμφανή. Αυτό το μέτρο, ουσιαστικά, καθιστά ευκολότερο το να βλέπει κανείς και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τουλάχιστον μια βασική αίσθηση προσανατολισμού -δηλαδή, ποιος είναι ο δρόμος προς την έξοδο», υποστήριξε ο Πάτρικ Σμιθ.

Ακολουθήστε το Dokari στο κανάλι μας στο YouTube