Η χώρα που απαγόρευσε το photoshop σε μοντέλα και influencers

Η χώρα που απαγόρευσε το photoshop σε μοντέλα και influencers

Φυσικά έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις

Όταν κάνουμε scroll στα social media, πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν έχει γίνει επεξεργασία σε κάποια φωτογραφία, ενώ συχνά δημιουργούνται πρότυπα ομορφιάς που δε βασίζονται στην πραγματικότητα. Ένας νέος νόμος στη Νορβηγία όμως υποχρεώνει influencers και celebrities να αποκαλύπτουν αν έχουν επεξεργαστεί τη φωτογραφία που περιέχει πρόσωπο ή σώμα. Το νομοσχέδιο έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων, κάνοντας παράνομη την ανάρτηση εικόνων από μοντέλα ή influencers που έχουν υποστεί επεξεργασία χωρίς να αποκαλύπτεται αυτό το γεγονός.

Το νομοσχέδιο μάλιστα πέρασε πανηγυρικά από τη Βουλή με 72 ψήφους υπέρ έναντι 15 κατά. Ορίζει πως οποιαδήποτε φωτογραφία ή video που χρησιμοποιείται για προωθητικούς σκοπούς και περιέχει εικόνες ανθρώπων με επεξεργασμένο σχήμα σώματος, μέγεθος σώματος ή δέρματος, πρέπει να περιέχει και μία σήμανση σχεδιασμένη από την κυβέρνηση. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από το Βασιλιά της Νορβηγίας.

Το Υπουργείο ελπίζει πως ο νέος νόμος θα βοηθήσει να μειωθεί η ψυχολογική πίεση που ασκείται στους χρήστες προβάλλοντας ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς, ειδικότερα στα παιδιά.

Οι αντιδράσεις των influencers είναι μικτές. Αρκετά μοντέλα από τη Νορβηγία υποστηρίζουν την κίνηση.

Ο νόμος πέρα από την επεξεργασία των φωτογραφιών και των video, συμπεριλαμβάνει και τα φίλτρα που συναντάμε σε Instagram, Snapchat και άλλες εφαρμογές.

Πηγή: unboxholics.com

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest