Πόσο καιρό «αντέχουν» τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο σας;

Πόσο καιρό «αντέχουν» τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο σας;

Μάθετε πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκο και μαγειρεμένο ψάρι στο ψυγείο...

Από τον μπακαλιάρο μέχρι τη γλώσσα και απ' τον σολομό μέχρι τον τόνο, υπάρχουν πολλά είδη ψαριώνστη θάλασσα. Αλλά από τη στιγμή που αυτά τα ψάρια είναι έξω τις θάλασσες και βρίσκονται στο ψυγείο σας, πόσο ακριβώς μπορούν να μείνουν εκεί πριν χρειαστεί να μαγειρευτούν;

Μάθετε πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα φρέσκα και μαγειρεμένα ψάρια στο ψυγείο και επιπλέον, σας έχουμε και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση των ψαριών.

Πόσο αντέχει το φρέσκο ​​ψάρι στο ψυγείο;

Το φρέσκο ​​ψάρι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες. Είτε είναι από το ιχθυοπωλείο της περιοχής σας είτε από το σούπερ μάρκετ, φροντίστε να το βάλετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά.

Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να μυρίζουν, καλά, φρέσκα ή σαν το υδάτινο σώμα από το οποίο προέρχονται. Εάν το φιλέτο ή το ολόκληρο ψάρι έχει μια μυρωδιά ψαρίλας, ξινής ή αμμωνίας, αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να πεταχτεί. Ένας άλλος δείκτης ψαριού που πρέπει να πεταχτεί έξω είναι εάν υπάρχει αποχρωματισμός, σκουρόχρωμα ή ξήρανση γύρω από τις άκρες του φιλέτου. Εάν έχετε αγοράσει ολόκληρα ψάρια, τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά και όχι θολά.

Όταν ψύχετε ωμό ψάρι, τοποθετήστε το στο κάτω ράφι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας έχει ρυθμιστεί σε ασφαλή θερμοκρασία, 40℉ ή χαμηλότερη, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα μεταξύ 40℉ και 140℉, γνωστή και ως «Ζώνη κινδύνου». Εάν ανοίγετε συχνά το ψυγείο σας, θα μπορούσατε επίσης να αποθηκεύσετε τα ψάρια σας με πάγο ή παγοκύστες. Εάν αποθηκεύετε κομμένα ψάρια ή φιλέτα, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη πριν το κεφάλι. Ολόκληρο το ψάρι δεν χρειάζεται να τυλιχτεί από πριν.

Πόσο αντέχει το μαγειρεμένο ψάρι στο ψυγείο;

Το μαγειρεμένο ψάρι μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Τοποθετήστε το ψημένο ψάρι σε αεροστεγές δοχείο για να το προστατέψετε από τυχόν μυρωδιές στο ψυγείο. Σε αντίθεση με τα ωμά ψάρια, τα μαγειρεμένα ψάρια μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε ράφι, εκτός από το κάτω ράφι όπου αποθηκεύεται το ωμό κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά, στο ψυγείο.

Πώς να καταψύξετε ψάρια

Ενώ το φρέσκο ​​και μαγειρεμένο ψάρι μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο, η χρήση του μπορεί να παραταθεί όταν το καταψύξετε. Για να καταψύξετε ωμό ή μαγειρεμένο ψάρι, τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα ασφαλή για την κατάψυξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ετικέτες και ημερομηνία στο δοχείο ή τη σακούλα, ώστε να γνωρίζετε πότε ήταν αρχικά κατεψυγμένο. Για την καλύτερη υφή και γεύση, σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε ωμό ψάρι εντός οκτώ μηνών και μαγειρεμένο ψάρι εντός τριών μηνών.

Συμπέρασμα

Τα φρέσκα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και δύο ημέρες, ενώ τα μαγειρεμένα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και τέσσερις ημέρες.

Εάν το φρέσκο ​​ψάρι μυρίζει ψαρίλα ή ξινό, ή έχει αποχρωματισμό στις άκρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε.

Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ψαριού, ωμού ή μαγειρεμένου, μπορεί να καταψυχθεί και να διαρκέσει πολλούς μήνες στην κατάψυξη.