Ακμή στον λαιμό: 7 tips για να πεις «αντίο» στα σπυράκια

Ακμή στον λαιμό: 7 tips για να πεις «αντίο» στα σπυράκια

Έχεις σπυράκια στον λαιμό; Μάθε 7 τρόπους για να το αντιμετωπίσεις! 

Αν το διαβάζεις αυτό, το πιθανότερο είναι να έχει κάνει την εμφάνισή του ένα μικρό (ή μεγάλο) σπυράκι στο λαιμό σου. Τώρα, πριν σε πιάσει πανικός, άφησέ με να σου πω ότι η ακμή στον αυχένα, γνωστή και ως λαιμός είναι φυσιολογική. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να βγει ένα σπυράκι στη μύτη σου ή μια κύστη στο πηγούνι σου, μπορεί να εμφανιστεί έτσι στα ξαφνικά ένα σπυράκι στο λαιμό σου (το δέρμα είναι δέρμα).

Μια θεραπεία ή patches ειδικά για την ακμή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει την κατάστασή σου, αλλά η θεραπεία της ακμής στον αυχένα είναι λίγο ένα πιο λεπτό ζήτημα… Όμως γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα και θα σου πω πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακμή του αυχένα προσέχοντας τον τρόπο ζωής σου, αλλά ταυτόχρονα και τα προϊόντα περιποίησής σου (όλα παίζουν τον ρόλο τους) για να απαλλαγείς από την ακμή που μόλις εμφανίστηκε στον λαιμό σου.

Soft layers, bobs, copper και όλες οι hot τάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο του 2022

Ακμή στο λαιμό;

Αν και σίγουρα έχεις λευκά και μαύρα στίγματα, οι πιθανότητες είναι ότι η ακμή του λαιμού σου θα μοιάζει περισσότερο με κύστη ή σπυράκι που σταδιακά μεγαλώνει. Ο λόγος είναι ότι τα ξεσπάσματα στην περιοχή του λαιμού είναι συνήθως ορμονικής φύσης. Η κλασική τοποθεσία για ορμονικές εξάρσεις είναι το μέρος του προσώπου, της γνάθου και των πλευρών του λαιμού. Αυτά τα σπυράκια τείνουν να είναι βαθιά και φλεγμονώδη κόκκινα εξογκώματα και να φουντώνουν με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο (συνήθως μία εβδομάδα πριν από την περίοδο).

https://www.instagram.com/p/CiF0mCzIGDj

Πώς να απαλλαγείς από την ακμή του αυχένα;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι και συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις εάν προσπαθείς να απαλλαγείς από την ακμή. Αλλά, όπως πάντα, εάν εμφανιστούν ουλές ή το πρόβλημα επιμένει, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου. Μάθε τι πρέπει να κάνεις.

Μην ακουμπάς τα σπυράκια σου

Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά για την περίπτωση που χρειάζεσαι μια μικρή υπενθύμιση: Κράτησε τα χέρια σου μακριά από την ακμή. Όλοι οι δερματολόγοι «φωνάζουν» ότι το να αγγίζεις, να σπας ή να ξύνεις τα σπυράκια σου απλώς εισάγει βακτήρια, συμβάλλει στη φλεγμονή και μολύνει την περιοχή. Αντίθετα, άφησε το σπυράκι σου να φύγει μόνο του.

https://www.instagram.com/p/CdEX-2JIzGs

Έλεγξε τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για τα μαλλιά σου

Το σαμπουάν και το conditioner που χρησιμοποιείς πιθανότατα δεν ευθύνονται για την εμφάνιση ακμής στον αυχένα, οπότε μπορείς να συνεχίσεις την ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σου κανονικά. Αλλά (υπάρχει πάντα ένα αλλά…) τυχόν οροί μαλλιών, λάδια ή leave-in conditioner που δεν ξεπλένονται μπορεί να «είναι ο ένοχος» που ψάχνεις. Η γυμναστική σε συνδυασμό με τα προϊόντα που έχεις βάλει στα μαλλιά σου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καθώς η εφίδρωση διοχετεύει το προϊόν στο δέρμα.

Να μαζεύεις ψηλά τα μαλλιά σου

Αν δεν λούζεις τα μαλλιά σου καθημερινά (και πολύ καλά κάνεις), τότε μάζεψε τα μαλλιά σου σε έναν ψηλό κότσο (πρέπει να είναι μακριά από το λαιμό) μόλις αρχίσουν να εμφανίζουν λιπαρότητα.

Μην ξεχνάς να πλένεις καλά την περιοχή του λαιμού

Σε σχέση με το πρόσωπο, το δέρμα στην περιοχή του λαιμού συχνά παραμελείται. Είναι σημαντικό να καθαρίζεις προσεκτικά αυτή τη περιοχή και να μη τη ξεχνάς.

Άλλαξε τη διατροφή σου

Εάν αντιμετωπίζεις ορμονική ακμή (σε αντίθεση με τα λευκά στίγματα και τα μαύρα στίγματα), η αλλαγή της καθημερινής πρόσληψης τροφής μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις την ακμή σου. Ιδανικά πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά, αλλά και τα φυλλώδη λαχανικά και να αποφεύγεις τις τροφές ζωικών πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών και τροφών με υδατάνθρακες ή ζάχαρη.

https://www.instagram.com/p/CiK6Q6OK-GB

Η σκέψη είναι ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν στην περιοχή την τάση εμφάνισης ακμής.

Απέφυγε να φοράς υφάσματα που προκαλούν τριβή στον λαιμό

Με τον ίδιο τρόπο που η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να είναι η αιτία για εμφάνιση ακμής γύρω από το στόμα, έτσι και τα ρούχα, ή ακόμη και τα κασκόλ μπορούν να προκαλέσουν ακμή στην περιοχή του λαιμού. Φυσικά και ο ιδρώτας είναι ένας πολύ σημαντικό παράγοντας στην εμφάνιση ακμής στον αυχένα, αν αναρωτιέσαι.

Προϊόντα ειδικά για την ακμή

Πρέπει να αγοράσεις ειδικά προϊόντα ακμής για να περιποιηθείς την περιοχή του αυχένα και αγωγή για τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.