Χταπόδι αλλάζει χρώμα ενώ κοιμάται γιατί βλέπει όνειρο! (video)

Έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο; 

Η αλλαγή χρώματος στο δέρμα ενός χταποδιού, που από ανοιχτόχρωμο γίνεται πιο σκούρο ενώ κοιμάται, κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται... Η πιθανότερη εξήγηση που έδωσαν για αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο είναι πως το χταπόδι ονειρεύεται και μάλιστα κάποιον θηρευτή του για αυτό και αλλάζει χρώμα!

Τα χταπόδια διακρίνονται για τις εξελιγμένες ικανότητές τους να καμουφλάρουν το σώμα τους σε περίπτωση απειλής. Έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα του δέρματός τους είτε να γίνουν αόρατα είτε για να ξεχωρίσουν, με εντυπωσιακά μοτίβα ανάλογα με το περιβάλλον τους.

Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν τα χιλιάδες κύτταρα που διαθέτουν, τα οποία βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματός τους. Αυτά τα κύτταρα περιέχουν κάποιο είδος χρωστικής ουσίας, οπότε όταν διαστέλλονται ωθούν τη χρωστική στην επιφάνεια του δέρματος του ζώου. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται είτε όταν υπάρχει μεταβαλλόμενο περιβάλλον ή μια πιθανή απειλή.

Δεδομένου ότι τα χταπόδια έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο σύστημα το οποίο οδηγεί στην αλλαγή του χρώματος του δέρματός τους, είναι σπάνιο να προκαλέσουν μια τέτοια αντίδραση ενώ κοιμούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα χταπόδια έχουν πολλαπλούς εγκεφάλους και όχι μόνο ένα κεντρικό νευρικό σύστημα, που σημαίνει ότι τα εγκεφαλικά τους κύτταρα εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, γεγονός που τους δίνει επιτρέπει ακριβή έλεγχο σε κάθε μέρος του σώματος.

Η αλλαγή του χρώματος στο δέρμα του χταποδιού είναι μια ενεργή διαδικασία που απαιτεί το πλάσμα να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες δέσμες των νευρώνων του, η οποία εξαρτάται από μια πολύπλοκη σειρά νεύρων και μυών που ελέγχουν τη διόγκωση και συστολή των κυττάρων.

Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να ενεργοποιηθούν ενώ το χταπόδι κοιμάται, αν το ασυνείδητο του αισθανθεί απειλή. Επομένως, η επικρατέστερη εξήγηση πίσω από την απειλή που μπορεί να αισθανθεί στον ύπνο του το πλάσμα, θα μπορούσε να έχει σχέση με αυτό που ονειρεύεται.