Εφτασε στην ανατολική Μεσόγειο και το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Ετοιμο για κάθε ενδεχόμενο και το «Dwight D. Eisenhower»

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέταξε, μετά το αεροπλανοφόρο Φορντ και το Αιζενχάουερ να σπεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, γεμίζοντας έτσι με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δήλωση το Σάββατο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ δεν προορίζονται να συμμετάσχουν στις μάχες στη Γάζα ή να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του Ισραήλ, αλλά η παρουσία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων έχει σχεδιαστεί για να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και τους ιρανούς πληρεξούσιους στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι κινήσεις αποτελούν «μέρος της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ ή οποιεσδήποτε προσπάθειες για διεύρυνση αυτού του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», ανέφερε ο Όστιν στη δήλωση.

Η πρώτη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, με επικεφαλής το USS Gerald R. Ford, έφτασε στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Τώρα η ομάδα κρούσης USS Dwight D. Eisenhower, η οποία αναπτύχθηκε από το Norfolk της Βιρτζίνια, την Παρασκευή, κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο. Το αεροπλανοφόρο αρχικά επρόκειτο να αποπλεύσει για τα ύδατα της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόσο καιρό το Ford θα παραμείνει στην περιοχή μόλις φτάσει η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ, δήλωσε στο CNN ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Το Αϊζενχάουερ, το οποίο είναι η ναυαρχίδα της ομάδας κρούσης του αερομεταφορέα, θα συνοδεύεται από ένα καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους και δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, ανέφερε η δήλωση του Όστιν.

Το Eisenhower μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18. Το Ford μπορεί να αναπτύξει περισσότερα από 75 αεροσκάφη.

Το ABC News ανέφερε για πρώτη φορά τις εντολές της ομάδας κρούσης των αεροπλανοφόρων.

Ένα F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που ανατέθηκε στην 494η μοίρα μαχητικών εκστρατειών “Mighty Black Panthers” προσγειώνεται στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, 13 Οκτωβρίου 2023.

Ένα F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που ανατέθηκε στην 494η μοίρα μαχητικών εκστρατειών “Mighty Black Panthers” προσγειώνεται στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, 13 Οκτωβρίου 2023.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι ο αερομεταφορέας και η συνοδευτική του δύναμη δεν βρίσκονται εκεί για να εμπλακούν σε πολεμικές δραστηριότητες για λογαριασμό του Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ή σχέδιο να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος στο Ισραήλ», δήλωσε την Πέμπτη ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι σκοπός της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή είναι να αποτρέψει άλλους από το να εισέλθουν στη σύγκρουση εάν αντιληφθούν αδυναμία από την πλευρά του Ισραήλ.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα συμφέροντά μας για την εθνική μας ασφάλεια στην περιοχή», είπε, σημειώνοντας ότι ο σκοπός της ενισχυμένης στάσης της δύναμης ήταν «να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, που μπορεί να πιστεύει ότι η διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης είναι καλή ιδέα.”

Επιπλέον, η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ικανή να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις, προετοιμάζεται σε περίπτωση που διαταχθεί πιο κοντά στο Ισραήλ για να ενισχύσει τη στάση των ΗΠΑ εκεί, λένε πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Η μονάδα, η οποία βρίσκεται στο αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Bataan, αποτελείται από περισσότερους από 2.000 πεζοναύτες και ναύτες και θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια μεγάλης κλίμακας εκκένωση. Μεταξύ των βασικών καθηκόντων της αποστολής για μια θαλάσσια εκστρατευτική μονάδα είναι οι επιχειρήσεις εκκένωσης και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν έχει δοθεί ακόμη τέτοια εντολή στη μονάδα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πλήρωμα αεροπλάνου σε ένα F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που έχει ανατεθεί στην 494η Μοίρα Μαχητών Εκστρατείας γιορτάζει την άφιξή τους στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, 13 Οκτωβρίου 2023

Πλήρωμα αεροπλάνου σε ένα F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που έχει ανατεθεί στην 494η Μοίρα Μαχητών Εκστρατείας γιορτάζει την άφιξή τους στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, 13 Οκτωβρίου 2023
Airman 1st Class Josephine Pepin/United States Air Forces Central

Εν τω μεταξύ, το Central Air Forces των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-15E και αεριωθούμενων αεροσκαφών A-10 επίγειας επίθεσης στην περιοχή.

Η κίνηση των πολεμικών αεροσκαφών από την 494th Expeditionary Fighter Squadron και την 354th Expeditionary Fighter Squadron, αντίστοιχα, «ενισχύει τη στάση των ΗΠΑ και ενισχύει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται.

Μια ανάρτηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι τα A-10 θα ενταχθούν σε μια άλλη μοίρα του αεροσκάφους που βρίσκεται ήδη στην περιοχή. Η δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Austin ανέφερε ότι μαχητικά F-16 έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή.

“Με το να τοποθετούμε προηγμένα μαχητικά και να ενσωματώνουμε με κοινές δυνάμεις και δυνάμεις συνασπισμού, ενισχύουμε τις συνεργασίες μας και ενισχύουμε την ασφάλεια στην περιοχή”, δήλωσε σε δήλωση ο υποστράτηγος Alexus Grynkewich, 9ος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξιωματούχοι της άμυνας έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι το Πεντάγωνο θα είναι σε θέση να ρέει πρόσθετες δυνάμεις και πόρους στην περιοχή όσο χρειάζεται, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πολεμά εναντίον του τρομοκράτη.

Exit mobile version