Ανατριχίλα: Δες τον «κήπο των τεράτων» (photos)

Ανατριχίλα: Δες τον «κήπο των τεράτων» (photos)
flickr.com

Θα ήθελες να τον επισκεφθείς; 

Στην Ιταλία του 16ου αιώνα, οι ευγενείς συνήθιζαν να αποδεικνύουν το μεγαλείο και τον πλούτο τους δημιουργώντας έργα, κυρίως θρησκευτικής φύσεως, που θα τους έκαναν γνωστούς με το πέρασμα των χρόνων. Αλλά δεν σκεφτόταν όλοι με αυτό τον τρόπο.

Ο Pier Francesco Orsini, ένας από τους πιο ευκατάστατους μισθοφόρους της Ρώμης εκείνης της εποχής, δημιούργησε στον κήπο του κάστρου της οικογένειάς του στην περιοχή Bomarzo, ένα διαφορετικό μνημείο. Ο ίδιος το ονόμασε «ο κήπος των τεράτων».

Πολλοί ιστορικοί έχουν διαφωνήσει για τον ακριβή λόγο δημιουργίας του περίεργου αυτού πάρκου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένας είδος αντίδρασης του δημιουργού του στο ευρύτερο θρησκευτικό κλίμα που χαρακτήριζε τους υπόλοιπους ευγενείς της εποχής, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα σύμβολο απόρριψης του Χριστιανισμού σαν θρησκεία.

Οι περισσότεροι ωστόσο, δείχνουν να συμφωνούν στο ότι ο λόγος για τη δημιουργία του πάρκου των τεράτων ήταν η γυναίκα του Pier Francesco Orsini. Αν και ήταν γνωστός σαν ένας από τους πιο σκληρούς και αδίστακτους μισθοφόρους της Ιταλίας, ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στη γυναίκα του την οποία και υπεραγαπούσε. Μετά το θάνατό της, συντετριμμένος από την απώλειά της, βάλθηκε να κατασκευάσει τον κήπο των τεράτων σαν ένδειξη λύπης και πένθους. Με τη βοήθεια του Pirro Lugorio, γνωστού αρχιτέκτονα της εποχής, τα περισσότερα από τα αγάλματα έχουν χαραχθεί κατευθείαν πάνω στο βράχο.

Στην άκρη του πάρκου βρίσκεται ένα σπίτι, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων έχει αποκτήσει κλίση σαν αυτή του πύργου της Πίζας.

Πηγή: perierga.gr