Παύλος Γιαννακόπουλος: Οι φαρμακοποιοί τιμούν τον «Πατριάρχη» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Παύλος Γιαννακόπουλος: Οι φαρμακοποιοί τιμούν τον «Πατριάρχη» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Η ΠΟΡΕΙΑ, ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΦΑΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Ο «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, που απένειμε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), το Σάββατο 1η Απριλίου 2017.

Όσα και να ειπωθούν για τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, δεν αρκούν για να αποτυπώσουν το εύρος της προσωπικότητας και του έργου του, της αδιάλειπτης προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, της καθοριστικής συμβολής του στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα της ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο του συνεδρίου Hellas PHARM 2017, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη. Πλαισιωμένος από την οικογένειά του, τα αδέλφια του, Θανάση και Κώστα, τη σύζυγό του Δέσποινα, τον γιο του Δημήτρη, τη νύφη του Ιωάννα και τα εγγόνια του, ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρέλαβε τη σημαντική αυτή διάκριση, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν όρθιοι και συγκινημένοι.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ειδική κατηγορία για τη βράβευση μιας προσωπικότητας, για τη συνολική προσφορά της στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Το πρώτο πρόσωπο, στο οποίο απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ιδρυτή και πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ. Ο ΦΣΑ τίμησε τον Παύλο Γιαννακόπουλο, για τη χαρισματική του προσωπικότητα, το πρωτοπόρο πνεύμα, την ευρηματική σκέψη, την προσήλωσή του στο όραμα της φαρμακοβιομηχανίας που ίδρυσε, της ΒΙΑΝΕΞ, καθώς και για τη συνέπειά του στην αρχή πως «για να φτάσεις στην κορυφή, χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα αφοσίωση και πίστη». Για όλα αυτά τα στοιχεία, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει αφήσει ανεξίτηλο το «αποτύπωμά» του στο χώρο της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, επίσης, στη συνεπή και συνεχή υποστήριξή του στο ελληνικό φαρμακείο.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της διαδρομής του Παύλου Γιαννακόπουλου παρουσιάστηκαν σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: από τα πρώτα βήματα στο φαρμακείο της οδού Πειραιώς, στην ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ και την κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Το 1960, ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάνει το καθοριστικό βήμα-προάγγελο της δημιουργίας της ΒΙΑΝΕΞ, με την ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και απλώνει την εμπορική δραστηριότητά της σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως οι Janssen, Roussel, Alcon και Bristol-Myers ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός συνόρων.

Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Με τον πρόεδρο και ιδρυτή της, Παύλο Γιαννακόπουλο, στο «τιμόνι» η ΒΙΑΝΕΞ χαράζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Fujisawa (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος και η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσαν, δηλαδή, συμμάχους-κλειδί για διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους, ώστε να εισέλθουν στην αγορά της χώρας μας.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση στο www.newsbomb.gr.