Γνωρίζεις ποια ήταν η πρώτη εφεύρεση που έσπασε το φράγμα του ήχου;

Γνωρίζεις ποια ήταν η πρώτη εφεύρεση που έσπασε το φράγμα του ήχου;

Δεν πάει το μυαλό σου!

Υπάρχει ένα αντικείμενο που εφευρέθηκε στην Κίνα πριν 7.000 χρόνια, όμως μόλις το 1927 όταν και κατασκευάστηκαν οι πρώτες μηχανές υψηλής ταχύτητας, καταφέραμε να καταλάβουμε τη ταχύτητά του. Ποιο είναι αυτό; Το μαστίγιο!

Η στράκα του μαστιγίου οφείλεται σε ένα «λουπ» που δημιουργείται στο μαστίγιο, όταν το τινάζουμε. Το «λουπ» ταξιδεύει σε όλο το μήκος του μαστιγίου και επειδή το δέρμα συνεχώς λεπταίνει μέχρι που καταλήγει σε μια αιχμηρή άκρη, το «λουπ» αυξάνει συνεχώς ταχύτητα καθώς ταξιδεύει, δεκαπλασιάζοντας τελικά την αρχική του ταχύτητα.

Ο χαρακτηριστικός ήχος ακούγεται όταν το «λουπ» σπάσει το φράγμα του ήχου, έχοντας αποκτήσει ταχύτητα περίπου 1.194 χιλιόμετρα την ώρα.

Το 1947 το Μπελ 1 ήταν το πρώτο αεροσκάφος που έσπασε το φράγμα του ήχου, με πιλότο τον Τσακ Γίγκερ.

Το 1948 το ίδιο αεροσκάφος έφτασε τα 1.540 χλμ/ώρα σε ύψος 21.900 μέτρων και αυτή παραμένει η ένατη γρηγορότερη επανδρωμένη πτήση όλων των εποχών.

Το σκάφος Χ-15Α συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ της γρηγορότερης επανδρωμένης πτήσης από το 1967, όταν η ταχύτητά του έφτασε τα 6.389 χλμ/ώρα σε ύψος 31.200 μέτρων. Η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία έχει ταξιδέψει ποτέ άνθρωπος ήταν στην επανείσοδο το «Απόλλων 10» στην ατμόσφαιρα το 1969. Η ταχύτητα που καταγράφηκε ήταν 39.897 χλμ/ώρα.

ΠΗΓΗ: Το βιβλίο ολικής άγνοιας, Τζον Λόϋντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ...