Σοκ: Καλοριφέρ, σόμπες και λεκάνες, ανέσυραν από το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου! (photos)

Σοκ: Καλοριφέρ, σόμπες και λεκάνες, ανέσυραν από το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου! (photos)

650 κιλά σκουπίδια ανασύρθηκαν χθες στην Πάρο

Η μεγαλύτερη αποστολή υποβρυχίων και παράκτιων καθαρισμών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες.

Το ethnos.gr αποκαλύπτει την δράση της αποστολής με την ονομασία Keep Aegean Blue (κράτα το Αιγαίο μπλε) αλλά και το τεράστιο εγχείρημα μιας ομάδας συμπολιτών μας που εθελοντικά ρίχνουν γέφυρες σε 15 μεγάλα νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου αλλά και σε πολλά ακόμα μικρότερα.
Η πενταμελής ομάδα της All For Blue που ιδρύθηκε από την Κατερίνα Τοπούζογλου πραγματικά εντυπωσιάζει. Σκοπός της είναι να επισκεφτεί 15 νησιά του Αιγαίου και άλλα μικρότερα και με την βοήθεια εθελοντών μαθητών αλλά και εθελοντών δυτών σε όλα τα νησιά να καθαρίσουν τις ακτές το βυθό του Αιγαίου από σκουπίδια.

Πρώτη στάση ήταν σήμερα στην Πάρο όπου συμμετείχαν στην δράση 300 μαθητές. Μαζί με τους εθελοντές δύτες και όλη την ομάδα έβγαλαν 650 κιλά σκουπίδια μόλις σε μία ώρα δράσης. Ακολούθησε σεμινάριο με προβολή βίντεο όπου οι μαθητές του νησιού έμειναν με ανοικτό το στόμα με τις πληροφορίες που έμαθαν και τα βίντεο που παρακολούθησαν σε ανάλυση της Κατερίνας Τοπούζογλου.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να κουνήσουμε το δάκτυλο στα παιδιά και να κάνουμε παρατηρήσεις αλλά για να τους δώσουμε βίντεο με πληροφόρηση και για να ευαισθητοποιήσουμε. Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα και πρέπει να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό», είπε η Τοπούζογλου, η οποία είναι πιστοποιημένη εκπαιδευτής για το περιβάλλον με ειδίκευση τους καρχαρίες και παράλληλα είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.

Καλοριφέρ, λεκάνες τουαλέτας, καρότσια σούπερ μάρκετ, σόμπες, πορτατίφ είναι μόνο μερικά από τα ήδη που βγάζουν στην επιφάνεια και μάλιστα μεγάλο ευρωπαϊκό μουσείο σύγχρονης τέχνης ενδιαφέρθηκε να φωτογραφίζει τα σκουπίδια για να τα παρουσιάσει σε έκθεση. «Ακόμα και για μας τα σκουπίδια που βρίσκουμε είναι μία μεγάλη έκπληξη. Σήμερα βρήκαμε στο βυθό της Πάρου καλοριφέρ και άλλα απίθανα αντικείμενα», συνέχισε.

Τοποθετήθηκε επίσης στο μύθο των βιοδιασπόμενων πλαστικών: «Ολοι πιστεύουν πως τα βιοδιασπώμενα πλαστικά είναι υγιεινά και αυτό είναι μέγα λάθος. Διαλύονται σε πολύ μικρά κομμάτια που τα τρώνε τα ψάρια και η τροφική αλυσίδα συνεχίζεται στον άνθρωπο με φοβερές συνέπειες. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικό, μόνο μεγάλα λινά τσουβάλια που κουβαλάμε τα σκουπίδια και τα παραδίδουμε στις υπηρεσίες καθαριότητας των νησιών».

Το πλήρωμα του σκάφους θα βρίσκεται στα νερά του Αιγαίου για 53 ημέρες, θα διανύσει 1.000 ναυτικά μίλια, δηλαδή, 1.850 χιλιόμετρα. Θα επισκεφθούν 15 μεγάλα νησιά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αλλά και πολλά μικρότερα.

Θα πραγματοποιήσουν 30 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία των νησιών και με την συμμετοχή 5.000 μαθητών και χιλιάδων εθελοντών θα προβούν σε δράσεις για τον καθαρισμό των παραλιών αλλά και του βυθού από σκουπίδια και πλαστικά. Την δράση υποστηρίζει η Περιφέρεια Νοτιοανατολικού Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Η δράση θα συνεχιστεί στην Πάρο και μετά από ενδιάμεση στάση στα Κουφονήσια η αποστολή την Τρίτη 12 Μαρτίου θα βρίσκεται στη Λέρο.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Πάρος: Πέμπτη 7/3
Λέρος: Τρίτη 12/3
Κάλυμνος: Τετάρτη 13/3
Κως: Πέμπτη 14/3
Κάρπαθος: Παρασκευή 22/3
Ρόδος: Τρίτη 26 και Τετάρτη 27/3
Σύμη: Πέμπτη 28/3
Τήλος: Παρασκευή 29/3
Σαντορίνη: Δευτέρα 1/4
Μήλος: Τετάρτη 3/4
Ναξος: Πέμπτη 4/4
Σύρος: Πέμπτη 5/4
Άνδρος: Τρίτη 16/4
Τήνος: Τετάρτη 17/4
Μύκονος: Πέμπτη 18/4

Δείτε τη gallery: