«Κόσμημα» για το Παγκράτι το νέο μουσείο Γουλανδρή (video+photos)

«Κόσμημα» για το Παγκράτι το νέο μουσείο Γουλανδρή (video+photos)

Το νέο μουσείο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Καλλιμάρμαρο.

Ένα κτίριο 11 ορόφων σύγχρονης αρχιτεκτονικής κατάφερε να φωτίσει έναν από τους πιο «μουντούς», σχεδόν ανήλιαγους και πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου.

Πρόκειται για το νέο μουσείο Γουλανδρή, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένης της έκτασης του έργου και αντικατέστησε ένα ερειπωμένο κτίριο το οποίο παρέμενε για χρόνια σε αχρησία.

Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Ερατοσθένους, λίγα μέτρα μακριά από το Καλλιμάρμαρο και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό την 1η Οκτωβρίου 2019.

Στους χώρους του θα φιλοξενηθούν έργα τέχνης μεγάλων Ευρωπαίων και Ελλήνων ζωγράφων από τη συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, όπως: Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ Λοτρέκ, Πικάσσο, Μπονάρ, Μπρακ, Λεζέ, Μπαλτύς , Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης.

Παράλληλα, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία 35 χρόνια.
Στο κτίριο, εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν το πωλητήριο και το καφέ εστιατόριο του μουσείου, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων.

«Δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, μέσα στον πολιτιστικό άξονα που περικλείει όλα τα μεγάλα μουσειακά ιδρύματα της Αθήνας, το μουσείο θα γνωστοποιήσει την παρουσία του με μια σειρά εκδηλώσεων που θα σηματοδοτήσουν τη νέα αρχή. Θα περιέχει πρωτοποριακές δράσεις, σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές, μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» τονίζει η πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Φλωρέτ Καραδόντη.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει την αναμόρφωση και τη μελλοντική συντήρηση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα που το Ίδρυμα κάνει δωρεά στον δήμο Αθηναίων.

Το μουσείο θα είναι προσβάσιμο από το ευρύ κοινό και τους τουρίστες, οι οποίοι θα μπορούν να συνδιάσουν την επίσκεψή τους με άλλες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που υπάρχουν σε κοντινή ακτίνα από το νέο μουσείο.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Παγκρατίου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την έλλειψη χώρων στάθμευσης λεωφορείων δίπλα στο μουσείο καθώς βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στον οποίο κατά την τελευταία διετία όπου πραγματοποιούνταν και οι εργασίες κατασκευής παρατηρήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η οδός Ερατοσθένους αποτελεί έναν από τους βασικούς δρόμους που «ενώνουν» το Παγκράτι και τις γύρω γειτονιές με την υπόλοιπη Αθήνα.