Γνωρίζεις γιατί το κρουασάν έχει αυτό το σχήμα; (photo)

Γνωρίζεις γιατί το κρουασάν έχει αυτό το σχήμα; (photo)

Μύθος ή αλήθεια;

Το κρουασάν βουτύρου είναι ένα αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Έχεις σκεφτεί όμως γιατί έχει το σχήμα που παραπέμπει σε μισοφέγγαρο;

Η απάντηση κρύβεται σε έναν μύθο που κρατά από τον 17ο αιώνα και έχει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη έκδοση του «Advanced Bread and Pastry» από τον Michel Suas, αφορά ένα περιστατικό που έχει το 1683.

Τότε οι Οθωμανοί πολιόρκησαν για δεύτερη φορά τη Βιέννη και έσκαψαν ένα λαγούμι μέσα στη νύχτα, για να εισβάλλουν στα τείχη της. Οι αρτοποιοί ήταν εκείνοι που κατάλαβαν τις προθέσεις τους και σήμαναν συναγερμό και έτσι κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση.

Για να το γιορτάσουν, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλύκισμα που θα θύμιζε σε όλους τη νίκη αυτή. Έτσι, έφτιαξαν τα κρουασάν, δίνοντάς τους το σχήμα του μισοφέγγαρου που ήταν στην σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά ένα παρόμοιο περιστατικό στην Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Βούδας το 1686, όταν ένας αρτοποιός αντιλήφθηκε την επίθεση των Τούρκων και ειδοποίησε τους συμπατριώτες του και αποκρούστηκε η επίθεση. Αυτή την βρίσκουμε στο The Bakers Dozen του Arlene Wright-Correll.

Όπως καταλαβαίνεται και οι δύο που είναι οι επικρατέστερες ουσιαστικά αναφέρουν πως τα κρουασάν δημιουργήθηκαν με αφορμή μία νίκη επί των Τούρκων και αποφασίστηκε να τους δώσουν σχήμα μισοφέγγαρου για να παραπέμπει στην σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.