Οταν η άγνοια «σκοτώνει» την παιδεία...

Οταν η άγνοια «σκοτώνει» την παιδεία...

Πώς γίνεται γονείς να στερούν απ' τα παιδιά τους το δικαίωμά τους στη μόρφωση; 

Στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά κάτω από σχετικά πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες για τους μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές…

Η πανδημία του Κορονοϊού έχει προκαλέσει πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, καθώς οι μαθητές όπως και οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να εισέρχονται σε αυτό με τη μάσκα τους, έτσι ώστε να προστατεύσουν τους συνανθρώπους τους και ως επακόλουθο τους εαυτούς τους με υπευθυνότητα και πειθαρχία.

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω απόφαση από τα υπουργεία παιδείας και υγείας για τη χρήση μάσκας στα σχολεία και τα περιστατικά που έλαβαν χώρα με την έναρξη του σχολικού έτους, αξίζει να σταθούμε στην απειθαρχία, όχι φυσικά των ιδίων των παιδιών, αλλά των γονέων τους.
Αρκετοί ήταν οι γονείς που είτε διαμαρτυρήθηκαν, είτε εξύβριζαν και είχαν επιθετική συμπεριφορά προς τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα μπροστά στα μάτια των μαθητών, φυσικά και των παιδιών τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, εκτός του ότι δημιουργούν άδικες προς τους εκπαιδευτικούς συμπεριφορές -καθώς εκείνοι δεν φέρουν καμία ευθύνη σε τίποτα- στερούν και από τα ίδια τους τα παιδιά το δικαίωμα της μόρφωσης και της παιδείας. Δεν ήταν λίγες οι απειλές πως δεν θα τα στείλουν στο σχολείο, ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πρόκειται για γονείς που δεν δέχονται τα παιδιά τους να φορούν τη μάσκα προστασίας και συνεπώς συμφώνα με αυτή τη λογική προτιμούν να τα εκθέσουν στον κίνδυνο του ιού και να τα στείλουν σχολείο, παρά να τα προστατεύσουν και παράλληλα να στηρίξουν τη μόρφωση τους.

Το γεγονός πως επιλέγουν τελικά να απομακρύνουν και να εκτοπίσουν το παιδί από το σχολικό του περιβάλλον, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκεται εκεί, είναι άτοπο και γίνεται παρανοϊκό, αν αναλογιστεί κανείς τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται αυτή η ενεργεία.

Είναι στενάχωρο γονείς να φωνάζουν και να απομακρύνουν ταυτόχρονα τους μαθητές από τον χώρο της παιδείας και καλό είναι να μη βάζουν σε πρώτη μοίρα τον εγωισμό τους, αλλά να σκέφτονται το μέλλον και τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο τους το παιδί θα είναι ευχαριστημένο και χαρούμενο…

Έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε και να πολεμήσουμε και σε άλλες δύσκολες περιπτώσεις.

Με σοβαρότητα και αλληλεγγύη πρέπει να συνεργαστούμε και θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε κι αυτή τη φορά, φορώντας τις μάσκες μας και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την ατομική μας υγιεινή.

Παυλίνα Μητροφάνη