Συναγερμός! Απειλεί το Αιγαίο η βλέννα πάχους 15 μέτρων που «πνίγει» τη θάλασσα του Μαρμαρά (vid)

Συναγερμός! Απειλεί το Αιγαίο η βλέννα πάχους 15 μέτρων που «πνίγει» τη θάλασσα του Μαρμαρά (vid)

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές στην Τουρκία, λόγω βλέννας πάχους 15 μέτρων, η οποία απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά και κινείται προς την έξοδο των Στενών του Βοσπόρου και το Αιγαίο Πέλαγος. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκφράζονται φόβοι για να εξελιχθεί το φαινόμενο σε επιδημιολογική βόμβα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το φαινόμενο, το οποίο είναι αποκρουστικό ως θέαμα, προκλήθηκε από υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν. Τονίζουν, μάλιστα πως η αποκρουστική βλέννα, θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πρόκειται για περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο...

Πηγή: Protothema.gr