Αγιά Σοφιά: Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά των κρυμμένων περγαμηνών - Τι γράφουν;

Αγιά Σοφιά: Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά των κρυμμένων περγαμηνών - Τι γράφουν;

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τις πέντε περγαμηνές που βρέθηκαν σε κρύπτη στην Αγιά Σοφιά, έκανε ένας Τούρκος ιστορικός τέχνης - Τι είναι τελικά τα χειρόγραφα;

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Selçuk Eracun, απ΄ όσα κατάφερε να διακρίνει μέσα τις φωτογραφίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ανέφερε πως «δεν είναι πολύ παλιές». «Όσοι πηγαίνουν να προσευχηθούν, γράφουν στίχους και τους αφήνουν. Υπάρχει μία τέτοια παράδοση. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν περγαμηνές σε κρύπτες στους τοίχους, καθώς τα μάρμαρα πέφτουν συχνά», εξήγησε, δίνοντας λύση στο μυστήριο.

Τα εν λόγω ευρήματα ήρθαν στο φως, όταν ένας πιστός που είχε πάει στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί παρατήρησε μία πέτρα μήκους 10 εκατοστών και πλάτους 30 εκατοστών να έχει αποκολληθεί από τοίχο. Τότε ενημέρωσε τις αρχές, οι οποίες ανακάλυψαν κρυμμένες σε μία τσάντα πέντε περγαμηνές.

Σύμφωνα πάντως με τον Eracun, «οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα Μέσα ήταν λανθασμένες», καθώς οι περγαμηνές «δεν είναι γραμμένες στα εβραϊκά». «Η μία ήταν γραμμένη σε ρούνους (σ.σ. το αρχαίο αλφάβητο των βόρειων λαών της Ευρώπης) και οι άλλες στη ρουμανική γλώσσα», είπε. Μεταφράζοντας δε τα ρουμανικά, «το άτομο που τα έγραψε εύχεται καλή τύχη στην οικογένειά του και ονειρεύεται να ζήσει στην Αμερική», είπε. «Υπάρχουν και τα ονόματα των παιδιών του», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Η άλλη περγαμηνή περιέχει γραφή παρόμοια με το ρουνικό αλφάβητο, που χρησιμοποιείται στη Σκανδιναβία».