Ουκρανία - Ρωσία: Στην κόψη του ξυριαφιού! Πολλές αναφορές για βομβαρδισμούς

Ουκρανία - Ρωσία: Στην κόψη του ξυριαφιού! Πολλές αναφορές για βομβαρδισμούς

Δραματικές διαστάσεις αρχίζουν να παίρνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για έναρξη βομβαρδισμών κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Νωρίτερα, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με τους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν λόγο για κλιμάκωση της κατάστασης και φόβους για συρράξεις.

Η Ουκρανία κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι επιτέθηκαν με οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουρκανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρά είναι αυτά τα περιστατικά και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την Ουκρανία ή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές του από την περιοχή.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr