ΟΑΕΔ: «Φθηνά» σπίτια για δεκάδες εργαζόμενους - Ποιοι θα είναι οι τυχεροί

ΟΑΕΔ: «Φθηνά» σπίτια για δεκάδες εργαζόμενους - Ποιοι θα είναι οι τυχεροί

Από το βήμα της βουλής μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την φθηνή κατοικία για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ανάγκη επιμόρφωσης των ανέργων είπε ότι κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα, και ανακοίνωσε ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά.

Επίσης είπε ότι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το δικαιούται ως άνεργος, εφόσον βρει δουλειά.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ.Μητσοτάκης και απαντώντας στην κριτική που κάνει, ανέφερε:

"Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας ρωτήσω, απαντώντας στις αιτιάσεις σας, ότι δήθεν «τιμωρούνται», όσοι διαγράφονται από το Μητρώο του ΟΑΕΔ γιατί η κατάρτιση γίνεται υποχρεωτική: θέλετε πραγματικά να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα 100.000 ευρώ στερώντας αυτούς τους πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους; Ναι ή όχι; Να απαντήσετε".

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο στον τομέα της Απασχόλησης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Προσέθεσε ότι είναι η μεγαλύτερη, και η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη, κάτι που-όπως είπε-σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά εδώ και πολλά, χρόνια ξεπεράστηκε το ορόσημο των 4 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά.

Όπως είπε για να γίνει εφικτή η γεφύρωση αυτού του χάσματος που υπάρχει σήμερα, μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και το τι δεξιότητες διαθέτουν οι άνεργοι, πρέπει να γίνουν πολλά σημαντικά βήματα.

"Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών. Πρέπει να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, ειδικά στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους παραμένουν εκτός απασχόλησης. Αλλά -και το νομοσχέδιο αυτό κάνει τολμηρά βήματα, κύριε Υπουργέ, σε αυτή την κατεύθυνση- να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αρωγής.

Και να το κάνουμε αυτό ώστε οι δημόσιοι πόροι να μην σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα, αλλά να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές φθηνής στέγης για τα νερά ζευγάρια.

"Το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία.

Το πρόβλημα, λοιπόν, της φθηνότερης στέγης -ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την αίθουσα- είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων η οποία ευημερεί, με τιμές οι οποίες ανεβαίνουν, με ενοίκια που ανεβαίνουν, προφανώς κάτι το οποίο ευνοεί τους ιδιοκτήτες, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως στα νέα μας ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή σημαντικά στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο δικό τους σπίτι" είπε ο κ.Μητσοτάκης.