Απειλεί ο Ερντογάν μέσω των πυραύλων Tayfun: «Είναι μήνυμα προς κάπου»

Απειλεί ο Ερντογάν μέσω των πυραύλων Tayfun: «Είναι μήνυμα προς κάπου»

«Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα προς κάπου». Νέα ρητορική απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την εκτόξευση του βαλιστικού πύραυλου Tayfun, φωτογραφίζοντας και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος τόνισε αναφορικά με τους νέους βαλιστικούς πυραύλους Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, πως «δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα κάπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου έγινε την Τρίτη (17/10) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, από κινητή πλατφόρμα σε αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας. Ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα και φέρεται να έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης.

Η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε από την εταιρεία Roketsan, ενώ επισημαίνεται πως το μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Οι τουρκικές αρχές πάντως αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.

Ήταν ψεύτικη η εκτόξευση;

Το σενάριο να μην έγινε στην πραγματικότητα η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, παρέθεσε μιλώντας στο Newsbomb.gr και τον Βαγγέλη Κιουλχατζή, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Όταν γίνονται αυτές οι δοκιμές, οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν συγκεκριμένους χρωματισμούς για να τους καταγράψουν οι κάμερες» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος τονίζοντας πως στην προκείμενη περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

«Μάλλον μιλάμε για μια fake εκτόξευση καθαρά για πολιτικούς και όχι για επιχειρησιακούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος διεθνολόγος, σχολιάζοντας πως «τελικά ήταν... άνθρακας ο θησαυρός!».

Το σενάριο αυτό όπως είπε ο κ. Δεσποτόπουλος είναι πολύ πιθανό να ισχύει και να αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς αφενός για να «τρομάξει» την Ελλάδα και αφετέρου να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr