Εύα Καϊλή: Κρίθηκε προφυλακιστέα. Γιατί κατηγορείται από τις βελγικές αρχές

Εύα Καϊλή: Κρίθηκε προφυλακιστέα. Γιατί κατηγορείται από τις βελγικές αρχές

Είναι οριστικό και επίσημο. Η Εύα Καϊλή συνελήφθη από τις βελγικές αρχές. Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των χρηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνελήφθησαν ακόμα 3 πρόσωπα.

Τέσσερις συλλήψεις αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βελγικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν δίνονται συγκεκριμένα ονόματα ωστόσο σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες L' Echo και Le Soir η Εύα Καϊλή βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται διατάχθηκε η άμεση προφυλάκιση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, η οποία ήδη βρισκόταν υπό κράτηση.

Τα δημοσίευματα της L' Echo και της Le Soir :

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι βαρύτατες και αφορούν σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Επίσης, στο δελτίο τύπου των αρχών του Βελγίου αναφέρεται ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς επίσης να γίνεται γνωστό περί ποιων πρόκειται.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα».

Προ των πυλών η καθαίρεση

Οι εξελίξεις μετά τις συνταρρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με δωροδοκίες στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ραγδαίες και έχουνε προκαλέσει πολιτικό «σεισμό», τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρέθηκε για δεύτερη νύχτα υπό κράτηση κι ενώ της αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες που είχε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την αρμόδια πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα. Προχωρούν έτσι με αστραπιαία ταχύτητα οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της.

Την ίδια ώρα η Εύα Καϊλή δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος, ενώ το Σάββατο το βράδυ διέγραψε και την προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr