Ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας στον «Κόκκινο Πλανήτη»: Προσεδαφίστηκε κινεζικό ρομπότ στον Άρη

Νέα διάσταση πήρε ο ανταγωνισμός μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον στο διάστημα με την προσεδάφιση κινεζικού ρομπότ στον Άρη.

Η 15η Μαΐου θα μείνει στην ιστορία για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας. Η αποστολή με την ονομασία Τιανβέν 1 που σημαίνει «Ερωτήσεις στον Παράδεισο» προσεδαφίστηκε εχθές στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, φιλοδοξώντας να πάρει απαντήσεις για τα μυστικά του.

Μετά την κατάκτηση του δορυφόρου της γης τον Δεκέμβριο του 2020, η Κίνα είναι πλέον η τρίτη χώρα που προσεδαφίζει σκάφος στον Άρη. Προηγήθηκαν μόνο το 1971 η τότε Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1976.

Η αποστολή Τιανβέν 1 ξεκίνησε το ταξίδι της, τον Ιούλιο του 2020 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Η προσεδάφιση της κινεζικής αποστολής έγινε στην Γιουτόπια Πλανίτια μία από τις μεγαλύτερες κοιλάδες της Ουτοπίας, της μεγαλύτερης λεκάνης στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Το σκάφος Τιανβέν μετέφερε στον κόκκινο γίγαντα ένα εξάτροχο όχημα με την ονομασία Ζούρογκ που είναι ο θεός της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Το Ζούρογκ τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια, έχει σχήμα μπλε πεταλούδας και έχει ως στόχο να συλλέξει στοιχεία από το έδαφος του Άρη.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά ο κινεζικός «θεός της φωτιάς» θα παραμείνει ενεργός για 3 περίπου μήνες στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα στην ανθρωπότητα.