Εκλογές 2023: Πληγωμένη η ΝΔ από την τραγωδία, πιο… πληγωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Το μήνυμα των έως τώρα δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρο και «πληγώνει» τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα πολλά τελευταία χρόνια.

Απολύτως φυσιολογική κρίνεται η φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αφού ως κυβέρνηση σήμερα έχει και τη μεγαλύτερη απώλεια δυνάμεων ως αποτέλεσμα της τραγωδίας των Τεμπών.

Σύμφωνα με την Pulse, που διενέργησε έρευνα για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από τις 13-15 Μαρτίου, η πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με δυο μήνες πριν φτάνει τις 3,5 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει ποσοστό 30%, ενώ στα ίδια ακριβώς επίπεδα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ (26%). Μια μονάδα πέφτει το ΠΑΣΟΚ (10%) και στο 6% αποτυπώνεται σταθερό το ΚΚΕ. Στο 4% καταγράφεται η δύναμη της Ελληνικής Λύσης, χωρίς μεταβολή, ενισχυμένο κατά 1% το ΜέΡΑ25 (3,5%). Όπως είναι φυσικό η «πίτα» των αναποφάσιστων μεγαλώνει κατά τρεις μονάδες και σε αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων που είναι μεγαλύτερη σήμερα από ποτέ, εστιάζουν πλέον τα δύο κόμματα εξουσίας, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Δημοσκόποι πάντως, εμφανίζονται σχεδόν κατηγορηματικά βέβαιοι πως η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, η ψήφος διαμαρτυρίας, η λεγόμενη «ανισυστημική ψήφος», όπως τονίζεται και στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΣΚΑΙ: «δείχνει να επηρεάζει περισσότερο τη γαλάζια παράταξη με μεταφορά ψηφοφόρων είτε στη «γκρίζα ζώνη» είτε σε εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ελαφρώς χαμένο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, ως μια δύναμη που βρέθηκε για πολλά χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ενώ ανεπηρέαστη μοιάζει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως λειτουργεί η θεωρία της «αποβάθρας». Όταν κάποιος κατέβει από το τρένο δεν μπαίνει αμέσως στο επόμενο, αλλά περιμένει κάποιο χρονικό διάστημα. Για αυτό, όπως υποστηρίζουν δεν ανησυχούν, που το κόμμα δεν ωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης».

Exit mobile version