ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πληρώνουν λιγότερο στην επόμενη εκκαθάριση

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στην επόμενη εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ

Με απόφαση της ΑΑΔΕ όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες καλούνται να αποστείλουν μέχρι και την Πέμπτη στις 25 Ιανουαρίου τα στοιχεία των συμβολαίων κατοικίας των ατόμων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, έτσι ώστε να γίνει η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να στείλουν οι ασφαλιστικές είναι:

ΑΦΜ
Όνομα και επώνυμο
Αριθμός Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου
Ημερομηνία έναρξης και λήξης
Διεύθυνση
Περιγραφή της κατοικίας
Η κάλυψη του συμβολαίου (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα)
Συνεπώς με όλα τα παραπάνω στοιχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν αυτόματα την έκπτωση επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία.

Δημιουργείται ειδική πλατφόρμα

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα προχωρούν σε αντιστοίχιση των ακινήτων τους με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε, μετά τις απαιτούμενες διασταυρώσεις, κατά την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις, δηλαδή στα τέλη Φλεβάρη.

Τονίζεται ότι η μείωση είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Πώς «κερδίζεται» η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Για να κερδίσει κάποιος μείωση 10% θα πρέπει να έχει ασφαλίσει τη κατοικία η τις κατοικίες του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.

Παραδείγματος χάρη, για την ασφάλιση ενός ακινήτου 80 τ.μ., κατασκευής του 2000, το κόστος είναι στα 145 ευρώ τον χρόνο. Εάν επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ τον χρόνο, η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 10%, σημαίνει όφελος 30 ευρώ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για το δημόσιο από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε περίπου 26 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και συγκεκριμένα από 6,4 εκατ. μόνον το 1.086.037.

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

Exit mobile version