Ερπητας ζωστήρας: Καραδοκεί μέσα στον οργανισμό μας…

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα με τη μορφή ενός επώδυνου, φουσκωτού εξανθήματος.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο εξάνθημα που εμφανίζεται στο σώμα μας ως το αποτέλεσμα ενός παρατεταμένου ιού.

Συνήθως, το εξάνθημα σχηματίζεται ως λωρίδα που τυλίγεται γύρω από τη μία πλευρά του σώματος.

Αυτό που κάνει αυτή τη ιογενή λοίμωξη διαφορετική από πολλές άλλες που μπορεί να έχετε βιώσει είναι ότι δεν μπορούμε να εξουδετερώσουμε τον ιό αμέσως πριν εμφανίσουμε τα συμπτώματα έρπητα ζωστήρα.

Αυτό συμβαίνει, διότι ο ιός ζει μέσα μας και θα μπορούσε να ήταν στο σώμα μας για πολλές δεκαετίες, πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο έρπητας ζωστήρας είναι αποτέλεσμα του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα – του ίδιου που προκαλεί ανεμοβλογιά.

Αντί να αποβληθεί εντελώς ο ιός από το σώμα μας όταν ξεπερνάμε την ανεμοβλογιά, μερικά από τα στελέχη του παραμένουν στα νεύρα μας, αδρανή και χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Όταν το σώμα μας είναι απασχολημένο με την καταπολέμηση μιας άλλης ασθένειας ή κατάστασης ή καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί με την ηλικία, ο ιός είναι πιο πιθανό να επανενεργοποιηθεί και να επανεμφανιστεί.

Ο ιός ανεμευλογιάς-ζωστήρα ταξιδεύει κατά μήκος των νευρικών μονοπατιών για να φτάσει στο δέρμα και να δημιουργήσει το δυσάρεστο εξάνθημα που ονομάζουμε έρπητα ζωστήρα.

Exit mobile version