Καιρός: Καύσωνας διαρκείας με 42άρια από την Πέμπτη (προγνωστικοί χάρτες)

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας με 42άρια από την Πέμπτη (προγνωστικοί χάρτες)

Με πολύ... άγριες διαθέσεις, θερμοκρασιακά, φεύγει ο Ιούνιος και με ακόμα πιο... άγριες φαίνεται πως ετοιμάζεται να μπει ο Ιούλιος, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα, σχεδόν στο σύνολό τους, εμφανίζουν την πρώτη μεγάλη θερμή εισβολή από την Αφρική. Θα ξεπεράσει τους 40, ακόμα και τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο κύμα καύσωνα που θα πλήξει την Ελλάδα, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν για περισσότερα από τέσσερα σερί 24ωρα, ενώ και τις βραδινές ώρες ο υδράργυρος δεν θα πέφτει σημαντικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η Ελλάδα μπαίνει στον κλοιό πολύ θερμών αερίων μαζών από την καρδιά της Αφρικής που θα αυξήσουν κατακόρυφα τη θερμοκρασία.

Και αν σήμερα ο υδράργυρος ανεβεί σε πολλές περιοχές στους 38 βαθμούς, το επόμενο Σαββατοκύριακο και εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά στα στοιχεία των προγνωστικών χαρτών, η θερμοκρασία θα χτυπήσει -κυριολεκτικά- κόκκινο, φτάνοντας ακόμα και στους 43 βαθμούς στις γνωστές περιοχές της Ελλάδας που παραδοσιακά αποτελούν τα... προπύργια του καύσωνα (Θεσσαλία, Αργολίδα κ.α.).

Δείτε στους χάρτες πώς από μέρα σε μέρα καλύπτει την Ελλάδα το επερχόμενο κύμα του καύσωνα και είναι βέβαιο πως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα προστασίας.