Καιρός: Πότε θα χιονίσει στα πεδινά; Ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει την τάση του καιρού και απαντά...

Καιρός: Πότε θα χιονίσει στα πεδινά; Ο Σάκης Αρναούτογλου δίνει την τάση του καιρού και απαντά...

Κακοκαιρία με όμοια χαρακτηριστικά με εκείνης των Χριστουγέννων έρχεται και την Πρωτοχρονιά, αλλά ο Σάκης Αρναούτογλου δεν αποκλείει και νέο... χιονιά στις 4 Γενάρη με χιόνια και στα πεδινά... 

Αναλυτικά όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ στη σελίδα του στο Facebook

Σκέψεις και απαντήσεις στα μηνύματα σας για το άμεσο καιρικό μέλλον!

Γεια σας φίλες και φίλοι και χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες!!

Πολλά και ενδιαφέροντα τα μηνύματά σας στο ποστ μου πριν απο λίγες μέρες με τίτλο "ΔΙΑΔΟΧΙΚΈΣ ΚΑΤΕΒΑΣΙΕΣ ΚΡΥΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΕΣ ΟΜΩΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ?"

Πολλά επίσης, και είναι λογικό, τα μηνύματα-ερωτήματά σας στο αν θα υπάρξει σε κάποια φάση στο άμεσο καιρικό μέλλον μια τέτοια διάταξη που θα ευνοούσε το ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ που σας περιγράφω στο κείμενο, δηλαδή κρύου και υγρασίας (κατάλληλα σύννεφα από τα δυτικά) ώστε να έχουμε έστω και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ολοένα και μικρότερο αριθμό ημερών ακόμα και με απλή ασθενή χιονόπτωση σε σύγκριση με το παρελθόν.

Το σίγουρο φίλες και φίλοι είναι πως ένα τέτοιο ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ξερό "ναι" ή ένα "οχι". Ρίχνοντας μια ματιά στο άμεσο καιρικό μέλλον η αλλαγή του καιρού της Πρωτοχρονιάς έχει θα έλεγα αρκετές ομοιότητες με αυτή των Χριστουγέννων οπότε απλά ξεχνάμε τις χιονοπτώσεις για πεδινά-παραθαλάσσια και φυσικά για τη Θεσσαλονίκη. Όχι ότι και στην υπόλοιπη ορεινή χώρα διαφαίνεται και πάλι κάτι αξιόλογο από πλευράς χιονοπτώσεων.

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων όμως που σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα πάει να δημιουργηθεί γύρω στις 4 του Γενάρη (δεν φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα), στο παρελθόν κατάφερνε αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για τον πολυπόθητο από τους κεντροβόρειους χιονόφιλους ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βορειας Ελλάδας (και γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη) πριν κατά πάσα πιθανότητα περάσουμε σε μια καιρική ανάπαυλα, ίσως και με την μορφή αλκυονίδων προς τα τέλη του πρώτου 10ήμερου το νέου μήνα και έτους .... . Στο παρελθόν τουλάχιστον αυτόν τον συγκεκριμένο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ τον κατάφερνε με σχετική ευκολία.

Εχουμε αρκετές ημέρες όμως μπροστά μας για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι περίπου την Πρωτοχρονιά θα πρέπει αρχίζει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση.. Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου