Καιρός: Καρέ - καρέ η εξέλιξη του καιρού μέχρι και τα Χριστούγεννα! Ο χειμώνας αργεί... (videos)

Καιρός: Καρέ - καρέ η εξέλιξη του καιρού μέχρι και τα Χριστούγεννα! Ο χειμώνας αργεί... (videos)

Ηδη, αν και απομένουν 15 ημέρες, τα προγνωστικά μοντέλα καιρού άρχισαν να «διαβάζουν» την τάση για τον καιρό των Χριστουγέννων και μόνο... χειμερινή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γεγονός είναι πως ο Δεκέμβριος εξελίσσεται εξαιρετικά ήπια, ενώ ο Νοέμβριος ήταν μέσα στους τρεις πιο ζεστούς των τελευταίων πολλών ετών για τη χώρα μας. Φαίνεται, λοιπόν, πως μετά και τη νέα κακοκαιρία εξπρές του Σαββατοκύριακου, ο καιρός θα μπει για περίπου δέκα μέρες σε μια τροχιά χωρίς εκδήλωση φαινομένων, αλλά και χωρίς εμφάνιση κάποιας ψυχρής εισβολής.

Αλλωστε, μέχρι στιγμής ακόμα και για τη βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν εκείνες οι κατεβασιές κρύου που μπορούν να χαρακτηριστούν ακραίες. Τι δείχνουν, όμως, σήμερα τα καιρικά μοντέλα για την εξέλιξη του καιρού μέχρι και τις 26 Δεκέμβρη που φτάνει η καταγραφή των στοιχείων τους;

Πανευρωπαϊκά στον χάρτη της κίνησης των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη, θα δείτε πως στη χώρα μας δεν αναμένεται να εισέλθει κάποιο ψυχρό μέτωπο και εκείνο που πραγματικά μοιάζει πολύ ψυχρό, κάνει την εμφάνισή του στη βόρεια Ευρώπη στις 25-26 Δεκεμβρίου.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός -όπως θα δείτε στον επόμενο χάρτη καταγραφής της κίνησης των βαρομετρικών χαμηλών- πως σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη φτάνει στα Χριστούγεννα χωρίς σοβαρές χιονοπτώσεις.

Οσο για τη χώρα μας, πιο συγκεκριμένα, θα δείτε στον επόμενο χάρτη πως από τη Δευτέρα μέχρι και τα Χριστούγεννα οδεύουμε προς μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, αφού όχι χιόνια, αλλά ούτε καν βροχές δεν δείχνουν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία. Ουσιαστικά, το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό καταγράφεται να περνά πάνω από τη χώρα και να αφήνει κάποια φαινόμενα στις 26 Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στα στοιχεία για τον καιρό των Χριστουγέννων; Ασφαλώς και υπάρχουν, αφού ακόμα απέχουμε 15 μέρες και η προγνωσιμότητα σε τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένει μικρή. Η τάση όμως, διατηρείται εδώ και πολύ καιρό και θέλει την πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να αναμένεται τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα και οδεύοντας προς την Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.