Καιρός: Τάση για ψυχρή εισβολή από τις 27 Δεκέμβρη. Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την Πρωτοχρονιά (videos)

Καιρός: Τάση για ψυχρή εισβολή από τις 27 Δεκέμβρη. Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για την Πρωτοχρονιά (videos)

Μπορεί για τα Χριστούγεννα να... χάθηκε η μάχη με τον χειμώνα και ο καιρός να είναι ήπιος σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται όμως ότι κάτι πάει να αλλάξει ενόψει Πρωτοχρονιάς!

Τα σημερινά τρεξίματα των καιρικών προγνωστικών μοντέλων «βλέπουν» ξανά την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας, ικανών να ρίξουν σημαντικά τη θερμοκρασία και να αφήσουν πίσω τους σημαντικές χιονοπτώσειις, όχι μόνο σε ορεινές, αλλά ακόμα και ημιορεινές περιοχές.

Πότε θα συμβεί αυτό;

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σημερινά στοιχεία και η τάση που εμφανίζουν, ο καιρός μετά την επερχόμενη τριήμερη κακοκαιρία (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή) θα αρχίσει να βελτιώνεται από τη Δευτέρα και σχετικά καλός θα διατηρηθεί ανήμερα Χριστούγεννα, αλλά και στις 26 Δεκεμβρίου.

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται, λοιπόν, να ξεκινήσει από τις 27 Δεκεμβρίου και η έλευση βαρομετρικού χαμηλού δείχνει να συνδυάζεται με την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, το πιο ψυχρών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους φέτος, οι οποίες δείχνουν διάθεση να φτάσουν έως και την Κρήτη.

Δείτε την κίνηση των αερίων μαζών από δύο καιρικά προγνωστικά μοντέλα:

Είναι σαφής η συμφωνία των δύο μοντέλων για την τάση να ψυχράνει σημαντικά ο καιρός και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα αν θα τη διατηρήσουν και σε τι ένταση.

Σε σχέση με την επιδείνωση του καιρού, φαίνεται πως το βαρομετρικό χαμηλό που σήμερα δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα να περνά πάνω από τη χώρα μας τις 28 Δεκεμβρίου, θα καταφέρει να αφήσει σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ίσως και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα στην ανατολική Ελλάδα.

Δείτε πώς καταγράφεται η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Ελλάδα μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2020:

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.