Καιρός: Τραγική η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα, πλησιάζει το κατώτερο των τελευταίων 15 ετών (Photos)

Καιρός: Τραγική η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα, πλησιάζει το κατώτερο των τελευταίων 15 ετών (Photos)

Αίσθηση προκαλεί η ανάλυση του meteo.gr για τη χιονοκάλυψη στη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δείγμα του ότι ο χειμώνας μοιάζει εξαιρετικά ελαφρύς σε σχέση με αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.

Προφανώς, υπάρχουν και χειρότερες χρονιές, αλλά σίγουρα υπάρχουν και πολλές καλύτερες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγμή κι ενώ βρισκόμαστε στις 26 Γενάρη, μόλις το 3% της έκτασης της χώρας μας καλύπτεται από χιόνι. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι πως πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών που έχουν χιόνι ανήκει στα βουνά της Αττικής και της Εύβοιας και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πάρνηθας, που κρατάνε ακόμα χιόνι από τις γιορτές...

Αναλυτικά όσα γράφει το Meteo.gr:

«Σε πολύ χαμηλά, αλλά όχι πρωτόγνωρα, επίπεδα κυμαίνεται η χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον πρώτο μήνα του 2020. Πιο συγκεκριμένα μόλις το 3% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από χιόνι ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2013 ήταν 1.7% και το 2014 1.8%. Η Εικόνα 1 δείχνει την χιονοκάλυψη για 23 Ιανουαρίου από το 2005 μέχρι σήμερα και εύκολα μπορείτε να διακρίνετε ότι το 2020 συγκαταλέγεται στα έτη με την μικρότερη χιονοκάλυψη. Οι προγνώσεις για το υπόλοιπο του μήνα δεν είναι ενθαρρυντικές για αξιόλογες χιονοπτώσεις, εκτός από μερικές κορυφές της Πίνδου, επομένως ίσως την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020 να φτάσουμε στο ελάχιστο χιονοκάλυψης των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών».

Δείτε στην γκάλερι τις δύο φωτογραφίες:

Εικόνα 1. Η χιονοκάλυψη (λευκό χρώμα) όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις για 23 Ιανουαρίου μεταξύ της περιόδου 2005 - 2020

Η Εικόνα 2 δείχνει την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρας μας, εκφρασμένη επί τοις 100 της συνολικής έκτασης. Εκτός από τη χρονοσειρά, βλέπετε για σύγκριση και τους χάρτες με τη μέγιστη και ελάχιστη χιονοκάλυψη το 2017 και το 2013 αντίστοιχα.