Καιρός: Προ των πυλών η ψυχρή εισβολή! Καρέ - καρέ η κίνηση ψύχους και χιονοπτώσεων (videos)

Καιρός: Προ των πυλών η ψυχρή εισβολή! Καρέ - καρέ η κίνηση ψύχους και χιονοπτώσεων (videos)

Από τους 19 βαθμούς στην ψυχρή εισβολή και τις πυκνές χιονοπτώσεις... Πότε και πού θα χιονίσει...

Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού, όπως θα διαμορφωθεί από την Τετάρτη, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση και ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, θα μας... θυμίσουν πως ο Φλεβάρης είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα.

Ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση από την Τετάρτη και από τα βόρεια, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας που την Πέμπτη θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα και χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά, αλλά ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλά υψόμετρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, χιονόπτωση να δουν ακόμα και πεδινά τμήματα της χώρας, με το λεκανοπέδιο της Αθήνας να θέτει μικρή -σε αυτή τη φάση- υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

Ποια είναι η αιτία που θα προκαλέσει αυτή τη σοβαρή επιδείνωση του καιρού και την σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας; Στον χάρτη με την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη, θα δείτε πως η ψυχρή μάζα θα καταφέρει -έστω και όχι με την ένταση που εμφανιζόταν τα προηγούμενα 24ωρα- να καλύψει το σύνολο της χώρας μας και να ρίξει τον υδράργυρο έως και 12-15 βαθμούς κάτω σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Αξίζει, μάλιστα να σημειωθεί πως ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, τις νυχτερινές ώρες και τις πρώτες πρωϊνές θα επικρατεί ισχυρός, ίσως και ολικός παγετός αφού η θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα ξεπερνά τους μηδέν βαθμούς, ενώ θα σημειωθούν και αρκετά ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών.

Τώρα, ως προς την πορεία και την ένταση των φαινομένων που με δεδομένο το ψύχος που θα επικρατεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα είναι κυρίως χιονοπτώσεις και χιονόνερα, αφού βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα και με τα σημερινά πρωινά προγνωστικά στοιχεία, θέτουν υποωηφιότητα -έστω και για λίγες ώρες- να δουν χιονοπτώσεις πολλές περιοχές της χώρας, από βορρά προς νότο, όπως θα κινηθεί το σύστημα. Ξεκινώντας απ' τα βόρεια την Τετάρτη και καταλήγοντας το σύστημα Πέμπτη και Παρασκευή στα ανατολικά προσήνεμα, με Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, να έχουν την τιμητική τους.

Δείτε την πορεία των χιονοπτώσεων στον ακόλουθο χάρτη:

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.