Καιρός: Απίστευτη τάση για ποδαρικό Οκτώβρη με τρομακτική κακοκαιρία...

Καιρός: Απίστευτη τάση για ποδαρικό Οκτώβρη με τρομακτική κακοκαιρία...

Καιρός: Το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS «βλέπει» κάτι από νέο... μίνι κυκλώνα, αυτή τη φορά μέσα στο Αιγαίο.

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και αγγίζουν το όριο των συλλεκτικών, γι' αυτό και προχωράμε στη δημοσίευσή τους. Από τη στιγμή που έστω και ως τάση, ένα από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα την καταγράφουν, οφείλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε. Γιατί, αν και αυτή τη φορά επιβεβαιωθούν, δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν για τον κρατικό μηχανισμό.

Αν από την άλλη δεν επιβεβαιωθούν, που πραγματικά το ευχόμαστε, θα μείνουν στην ιστορία ως χάρτες που αποτύπωσαν μια πιθανότητα δημιουργίας ενός βαθύτατου βαρομετρικού χαμηλού μέσα στο Αιγαίο, που έχει όλες τις προοπτικές να χαρακτηριστεί και ως μίνι κυκλώνας.

Ενα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα καταγράφεται από το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS να μπαίνει στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου με το χαμηλό βαρομετρικό να περνά από την κεντρική χώρα και να καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπου εκεί δείχνει να παίρνει πολύ μεγάλη ισχύ, με την πίεση στο κέντρο του να πέφτει μέχρι και στα 988hpa, πράγμα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να του δώσει κάτι από στοιχεία μίνι κυκλώνα και πολύ ισχυρά φαινόμενα καταιγίδων.

Θα δείτε στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες το πώς εμφανίζεται το συγκεκριμένο σύστημα στον ελλαδικό χώρο από την 1η Οκτωβρίου. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για τάση και μόνο, ενδεχομένως ακόμα και για μια λάθος (σ.σ. μακάρι) πρόγνωση του GFS, αλλά και μόνο ως συλλεκτικές, οι εικόνες της παρουσίας ενός τόσο ισχυρού συστήματος μέσα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, με απίστευτες ποσότητες βροχών.

Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες που εμφάνισε στην απογευματινή του ανανέωση το GFS...

Σύμφωνα με τα απογευματινά δεδομένα, ο Οκτώβρης φέρνει ένα άκρως ισχυρό σύστημα...
Από το μεσημέρι της Πέμπτης, 1 Οκτωβρίου και απο τα δυτικά, εμφανίζεται ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει -αν επιβεβαιωθεί φυσικά η τάση αυτή- γενικευμένη ισχυρή κακοκαιρία.
Το βαρομετρικό χαμηλό κινείται στη σημερινό πρόγνωση βόρεια στο εσωτερικό της χώρας και κουβαλά πολύ μεγάλα ύψη βροχής, όπως μπορείτε να δείτε στον προγνωστικό χάρτη που τον δημοσιεύουμε, ακριβώς και μόνο επειδή προκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, εικόνα.
Ξημερώματα της Παρασκευής 2 Οκτώβρη, το σύστημα περνά μέσα στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων και αποκτά μεγάλη ισχύ.
Οπως βλέπετε στο συγκεκριμένο προγνωστικό χάρτη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 2 Οκτώβρη, το σύστημα βαθαίνει τόσο που κάλλιστα μπορεί να πάρει διαστάσεις μίνι κυκλώνα. Βλέπετε, επίσης, πως οι όγκοι της υγρασίας που εξακολουθεί να εμφανίζει είναι απίστευτοι και φυσικά ικανοί, αν μια τέτοια τάση επιβεβαιωθεί -που δεν το ευχόμαστε σε καμία περίπτωση- να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής το σύστημα δείχνει να μένει στάσιμο στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων.
Για να πάρει πια... εκφυλιζόμενο το απόγευμα της ίδιας μέρας το δρόμο προς το νότιο Αιγαίο, όπου και θα εξασθενίσει πλήρως.

Συνεχής ενημέρωση για τον Μεσογειακό Κυκλώνα - Καιρός.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Τώρα, το Dokari και στο Pinterest.